Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Dôvod na odmietnutie interrupcie: Írsko je katolícka krajina

Ilustračné foto Foto: TASR

Manželia Halappanavarovci opakovane žiadali interrupciu po tom, čo lekári dospeli k záveru, že 17-týždenný plod zomrie, a Savita mala nakoniec protrahovaný (predlžovaný) spontánny potrat.

Dublin 11. apríla (TASR) - Manžel Savity Halappanavarovej, ktorá zomrela po tom, čo jej v írskej nemocnici odmietli urobiť interrupciu, prijal ospravedlnenie od hlavnej pôrodnej sestry.

Tá totiž manželom povedala, že prerušenie tehotenstva nie je možné, lebo Írsko je "katolícka krajina". Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

Praveen Halappanavar prijal ospravedlnenie dnes po svedectve hlavnej pôrodnej sestry Ann Marie Burkovej, ktoré poskytla v rámci vyšetrovania koronera. Ten sa zaoberal úmrtím 31-ročnej Halappanavarovej z vlaňajšieho 28. októbra.

Manželia Halappanavarovci opakovane žiadali interrupciu po tom, čo lekári dospeli k záveru, že 17-týždenný plod zomrie, a Savita mala nakoniec protrahovaný (predlžovaný) spontánny potrat. Žena zomrela na otravu krvi štyri dni po úmrtí plodu.

Burková vyhlásila vo svedectve, že povedala Halappanavarovcom, že interrupcia nie je možná kvôli katolíckej morálke v Írsku. Zdôraznila, že jej je "ľúto, ako výrok zapôsobil".

Praveen Halappanavar sa poďakoval pôrodnej sestre za jej úprimnosť a ospravedlnenie.