Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Mnohí ľudia, ktorí trpia inkontinenciou, sa hanbia o probléme hovoriť

Počas Týždňa kontinencie môžu záujemcovia získať v stredu 26. júna od 8.00 do 14.00 h informácie na stánkoch v nemocniciach v Bratislave, Martine, Banskej Bystrici a Košiciach.

Bratislava 19. júna (TASR) - Vo svojom okolí pozná každý piaty človek niekoho, kto trpí únikom moču. Výskyt inkontinencie v ženskej populácii dosahuje priemernú hodnotu 25 percent, pričom s vekom toto číslo stúpa. Napriek tomu, že 89 percent ľudí vie, čo je inkontinencia, takmer polovica postihnutých sa hanbí o probléme hovoriť. Vyplýva to z telefonického prieskumu občianskeho združenia InkoFórum na vzorke 1000 respondentov.

Pacientska organizácia InkoFórum realizuje osvetovú kampaň na tému úniku moču počas celosvetového Týždňa kontinencie, ktorý sa koná 24. až 30. júna. Táto každoročná iniciatíva je zameraná na zvýšenie povedomia v otázkach súvisiacich s únikom moču. Jej cieľom je zlepšiť zdravie, pohodu a kvalitu života pacientov. Počas Týždňa kontinencie môžu záujemcovia získať v stredu 26. júna od 8.00 do 14.00 h informácie na stánkoch v nemocniciach v Bratislave, Martine, Banskej Bystrici a Košiciach.

Spomínaný prieskum okrem iného odhalil, že 15 percent trpiacich nevyhľadá pomoc vôbec. Pritom inkontinencia podľa slov urológa a predsedu Odborného výboru OZ InkoFórum profesora Jána Švihru, výrazne znižuje kvalitu života, vyvoláva pocity zahanbenia a frustrácie. V prípade, ak sa pacient nerozhodne svoj problém riešiť, môže viesť až k stavom úzkosti, menejcennosti a depresie, upozornil.

Prieskum tiež ukázal, že asi tretina ľudí nevie ako svoj problém riešiť. Niekedy pritom stačia zmeny správania pri močení alebo posilňovanie svalov panvového dna. Základom je preto poradiť sa o probléme s lekárom.

Inkontinencia je nedobrovoľný, samovoľný únik moču. Príčiny tejto poruchy sú rôzne, aj stupeň inkontinencie môže byť rôzny.