Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Dopisovanie názvov liekov na recepty sa podľa Dôvery hojne využíva

Ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Lieky sa formou generickej preskripcie povinne predpisujú od decembra 2011.

Bratislava 24. januára (TASR) - Dopisovanie názvov liekov za názov účinnej látky na recepty sa má využívať vo veľkej miere. "Keďže zákon zmäkčil povinnosť predpisu účinnej látky v tom, že umožnil uviesť v zátvorke názov konkrétneho lieku, táto možnosť sa pri predpisovaní hojne využíva," povedala pre TASR manažérka Odboru liekovej politiky ZP Dôvera Alžbeta Árvaiová. Lieky sa genericky povinne predpisujú od decembra 2011, pôvodný návrh nepočítal s tým, že sa na recepty bude okrem účinnej látky dať napísať aj firemný názov lieku.

"Z lekárskych predpisov, ktoré sme si námatkovo vybrali za ostatný rok vyplýva, že 99,9 percenta lekárskych predpisov má okrem účinnej látky uvedený aj názov konkrétneho lieku a asi na 90 percent je aj tento uvedený liek vydaný," priblížila Árvaiová. Len asi v desiatich percentách prípadov bol podľa jej slov vydaný iný liek, ako je uvedený v zátvorke.

Ako ďalej poukázala, generická preskripcia mala mať hlavný dopad na zníženie doplatkov pre pacienta. "Pre zdravotnú poisťovňu je jedno, aký konkrétny liek si vyberie, pretože úhrada zo zdravotného poistenia v tomto prípade je vždy rovnaká. Cena liekov v danej skupine sa premieta iba do výšky doplatku," vysvetlila s tým, že je to cesta znižovania finančných nárokov na lieky z vrecka pacienta, nie nákladov zdravotnej poisťovne.

"Generická preskripcia prináša úsporu hlavne pacientovi, pretože spravidla znižuje doplatky," skonštatovala aj hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Dana Gašparíková. Poznamenala, že po zavedení generickej preskripcie došlo v prípade VšZP k medziročnému poklesu nákladov na lieky a dietetické potraviny o 10 percent, teda asi 70 miliónov eur.

"Hoci na dosiahnutie celkovej úspory verejných zdrojov v segmente liekov a dietetických potravín predpísaných na lekársky predpis mali vplyv viaceré regulačné opatrenia prijaté v oblasti liekovej politiky, úlohu zohralo tiež súťaženie generických výrobcov o najnižší doplatok pre pacienta, čím sa vytvoril priestor na zníženie úhrady zdravotnou poisťovňou a šetrenie verejných zdrojov," uviedla Gašparíková.

Lieky sa formou generickej preskripcie povinne predpisujú od decembra 2011. Podľa platnej legislatívy tak nie je v súčasnosti okrem výnimiek možné predpisovať lieky inak ako formou generického názvu lieku, teda účinnej látky. Lekári však majú možnosť pridať za účinnú látku do zátvorky aj konkrétny názov lieku. Podľa odhadov ministerstva zdravotníctva je 90 až 95 percent receptov vypísaných práve takouto formou.