Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Dôvera chce debatovať o vyšších platbách, žiada záruku vyššej kvality

Ilustračné foto. Foto: ZP Dôvera

Poisťovňa Dôvera avizuje ďalšie rokovania s lekármi vo Zväze ambulantných poskytovateľov (ZAP), ktorí jej od prvého júla dávajú výpovede pre nespokojnosť s doterajšími platbami.

Opakovaná správa Bratislava 28. júna (TASR) – Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera avizuje ďalšie rokovania s lekármi vo Zväze ambulantných poskytovateľov (ZAP), ktorí jej od prvého júla dávajú výpovede pre nespokojnosť s doterajšími platbami.

Chce ísť do debaty o ich zvýšeniach, má však podmienky. "Úžitok musí pocítiť pacient, požadujeme, aby vyššie platby viedli k zvyšovaniu kvality zdravotnej starostlivosti a zlepšeniu manažmentu pacienta," povedal pre TASR PR manažér Dôvery Branislav Cehlárik.

ZAP združuje asi 2000 ambulancií všeobecných lekárov či špecialistov. Po podaní výpovedí im v Dôvere plynie trojmesačná lehota. "Za toto obdobie sa pre pacienta nič nemení, lekári pacientov vyšetria," uviedol Cehlárik s tým, že poisťovňa urobí všetko pre to, "aby liečba poistencov nebola ohrozená". Zväz ambulantných poskytovateľov združuje podľa Dôvery "len časť lekárov", poukazuje, že s väčšinou sa dohodla na podmienkach spolupráce.

ZAP je ochotný ísť do výpovede aj so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP). Od prvého júla s ňou nepredĺžil dodatky k zmluvám, ak sa do konca júna nedohodnú o cenových podmienkach, nasleduje 60-dňové dohodovacie konanie, ak sa ani v tomto čase nezhodnú, lekári sú pripravení podať výpoveď. "Požiadavky ambulancií považujeme za nereálne, sme pripravení viesť konštruktívne rokovania o danej problematike, nebudeme to bližšie komentovať," povedala pre TASR hovorkyňa VšZP Viktória Vasilenková.

Lekári rokujú o podmienkach aj so súkromnou Union zdravotnou poisťovňou. Zmluvy s dohodnutými podmienkami tam majú uzatvorené do konca marca budúceho roka. "So ZAP vytvárame pracovné skupiny, aby sme spolupracovali na príprave možných úprav pre ďalšie obdobie," povedala pre TASR hovorkyňa Union ZP Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

ZAP žiada od VšZP navýšenie platieb pre špecialistov o 14 percent, v Dôvere a Unione o desať. Pre všeobecných lekárov chce v rámci kapitácie mesačne o jedno euro na pacienta viac, platí to pre všetky zdravotné poisťovne. Lekári tiež po volajú po zadefinovaní rozsahu zdravotnej starostlivosti.