Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chorých u lekárov pribudlo, prípadov chrípky je však menej

Pacient chorý na chrípku leží v posteli. Foto: TASR/AP

Chrípková sezóna trvá od 40. kalendárneho týždňa roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho.

Bratislava 8. decembra (TASR) – Chorých na chrípku v čakárňach lekárov ubudlo. Tí nahlásili tento týždeň 4187 pacientov. V porovnaní s predchádzajúcim tak došlo k poklesu chorobnosti o 2,6 percenta. Najviac prípadov bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Bratislavskom. TASR informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Lekára vyhľadalo celkovo 46.523 pacientov s akútnymi respiračnými ochoreniami (ARO) vrátane chrípky. Celková chorobnosť tak vzrástla o 1,2 percenta. Najviac chorých bolo v Bratislavskom kraji a najmenej v Banskobystrickom. Choré boli najmä deti do päť rokov. Pre vysokú chorobnosť museli zatvoriť desať materských a dve základné školy.

Tento týždeň lekári nezaznamenali žiaden prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI). Od začiatku chrípkovej sezóny diagnostikovali SARI u ôsmich pacientov.

Chrípková sezóna trvá od 40. kalendárneho týždňa roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho. Najdostupnejšou a najúčinnejšou špecifickou ochranou pred chrípkou je každoročné očkovanie, na Slovensku ho hradia všetky zdravotné poisťovne. Najvhodnejší čas naň je počas jesenných a zimných mesiacov až do objavenia sa epidémie chrípky.