Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Cenotvorba liekov sa zmení, lekári už nebudú vakcíny nakupovať sami

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Cieľom návrhu má byť zavedenie spravodlivejšej metódy stanovovania cien liekov zohľadňujúcej zmeny cien v iných členských štátoch a zmeny výmenných kurzov.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Vláda SR dnes odobrila zmeny v cenotvorbe liekov, ktoré priniesla vlaňajšia lieková reforma za bývalej vlády. Ako vyplýva z návrhu novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ich cena by na Slovensku nemala byť vyššia ako priemer troch najnižších cien v Európskej únii. Tento princíp sa dotýka aj zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín.

V súčasnosti nesmie maximálna cena výrobcu prekročiť druhú najnižšiu cenu v Európskej únii, predtým sa ceny stanovovali na základe porovnávania šiestich najnižších cien v únii a podľa tohto priemeru sa určovali pre domáci trh. Cieľom návrhu má byť zavedenie spravodlivejšej metódy stanovovania cien liekov zohľadňujúcej zmeny cien v iných členských štátoch a zmeny výmenných kurzov.

Legislatívny rámec má tiež priniesť sprísnenie vstupu prvých generických liekov na trh. Cena týchto liekov má byť po novom nižšia o 35 percent oproti cene originálneho lieku. Momentálne je to 30 percent. Zavádza sa tiež podmienka na vstup tzv. biologicky podobných liekov, ktorých cena musí byť nižšia o 20 percent v porovnaní s originálom. Od týchto zmien očakáva rezort zdravotníctva v budúcom roku úsporu 1,5 milióna eur.

Novela zákona prináša aj zmenu v systéme nákupu vakcín na povinné očkovanie a depotných antipsychotík, ktoré sa vyjmú z osobitného režimu. Tie si v súčasnosti lekári nakupujú sami. Do decembra 2011 im ich, prípadne pacientovi, dávala lekáreň na základe receptu, ktorej to potom preplácala zdravotná poisťovňa. Zmena má spočívať v návrate k pôvodnému stavu. Ako ministerstvo poukázalo v materiáli, v mnohých prípadoch dochádzalo k omeškaniu vakcinácie, a to najmä z finančných dôvodov.

Právna norma má v prípade súhlasného stanoviska vlády, parlamentu a prezidenta platiť od 1. januára budúceho roka. Návrhy na zmeny prichádzajú ani nie rok po tom, ako začal platiť nový zákon o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ktorý presadilo ministerstvo pod vedením Ivana Uhliarika (KDH). Ten je účinný od decembra 2011.


Pacient nie je klasický konzument, myslí si ministerka Zvolenská

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.
Foto: TASR
Zmeny v liekovej politike, ktoré dnes odobrila vláda v podobe schválenia noviel zákona o liekoch a rozsahu a podmienkach úhrad liekov, majú podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej priniesť sociálne únosnú liekovú politiku pre pacientov.

"Základným motívom je, že pacient nie je klasický konzument ako je konzument iných druhov tovaru, pacient sa má liečiť," skonštatovala po dnešnom rokovaní vlády.

Legislatívu, ktorá podporuje namiesto liečby konzumáciu liekov, nepovažuje za správnu. Z pohľadu pacienta preto označila za najdôležitejšie zmeny ohľadne sietí lekární či zákaz vernostných systémov v lekárňach. "Žiadne peniaze ľudom neberieme," skonštatovala s tým, že možno niektorí majú taký subjektívny pocit, keďže prídu o zľavu. Ako však poukázala, princíp vernostných systémov má byť rovnaký ako tých v potravinách či drogériách. Končiť sa majú "vyťahovaním" peňazí z pacientovho vrecka. "Tento prístup nechcem podporovať," doplnila.

Za zachovanie vernostných systémov sa rozbehla aj petícia z iniciatívy siete lekární Dr. Max, ktorú doteraz podpísalo asi 20.000 ľudí. "Je to jasný signál, že ľudia vernostné systémy využívajú a považujú za správne," tvrdí šéf siete Tomáš Slechan. Podpisy sa majú zbierať ešte v októbri a následne ich sieť plánuje predložiť poslancom. Rezortu okrem toho vyčíta, že odignoroval hromadnú pripomienku takmer 7800 ľudí za zachovanie zliav. Dr. Max zároveň odmieta, že by vernostné systémy podporovali vyššiu spotrebu liekov.

Naopak, zmeny víta Slovenská lekárnická komora. Legislatívne úpravy podľa jej stanoviska posúvajú zákon o liekoch medzi štandardnú európsku legislatívu a naprávajú účelové deformácie bývalého ministra, ktoré mali vyhovovať biznisu s liekmi, nie starostlivosti o pacienta. "Základný liekový zákon, ktorý momentálne platí na Slovensku, by bol v prípade dlhšieho fungovania v tejto podobe likvidačný tak pre väčšinu malých lekární, ako aj pre ľudí. Lekárne by pohltila dominantná sieť lekární, ktorá by následne lekárne na obchodne nezaujímavých miestach zatvorila, a len potom by sa ľudia čudovali jej cenovému diktátu," povedal prezident komory Tibor Czuľba.