Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Detská nemocnica v Bratislave sa mení na Národný ústav detských chorôb

Na snímke zľava minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker a generálny riaditeľ Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) Bratislava Ladislav Kužela počas tlačovej konferencie k téme Zmeny celkovej filozofie poskytovania zdravotnej starostlivosti deťom 12. decembra 2017 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

V NÚDCH vznikne v horizonte piatich rokov viacero špecializovaných centier pre liečbu detí. Pôjde napríklad o Centrum jednodňovej chirurgie, Centrum detskej hematoonkológie či Spinálne centrum.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Najväčšia slovenská detská nemocnica sídliaca na bratislavských Kramároch sa od prvého januára budúceho roka pretransformuje na Národný ústav detských chorôb (NÚDCH). Týmto krokom sa podľa ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) mení celková filozofia poskytovania zdravotnej starostlivosti deťom. Drucker to povedal v utorok na tlačovej konferencii.

"Národné ústavy poskytujú zdravotnú starostlivosť na tej najvyššej úrovni, dokážu sa postarať o pacientov s najťažšími komplikáciami," zdôraznil Drucker. Detská nemocnica na Kramároch sa podľa neho najvážnejším prípadom venuje aj v súčasnosti. Po novom jej však pribudne viacero špecializačných centier.

V NÚDCH vznikne v horizonte piatich rokov napríklad Centrum jednodňovej chirurgie, Centrum detskej hematoonkológie či Spinálne centrum, kde sa budú liečiť detskí pacienti s ochoreniami chrbtice a miechy. Plánuje sa i vybudovanie Centra pre transplantácie obličiek u detí a dialyzačné pracovisko či Centrum pre matku a dieťa. Pripravuje sa tiež ubytovacie zariadenie pre deti a rodičov, rekonštrukciou prejde i urgentný príjem.

"Špecializované centrá umožnia rýchlejšiu a efektívnejšiu diagnostiku a odbremenia detského pacienta od zbytočných vyšetrení," vysvetlil Drucker. Ten očakáva, že do NÚDCH príde i viacero odborníkov zo zahraničia.

Na transformáciu bratislavskej detskej nemocnice na NÚDCH vyčlenil rezort zdravotníctva vyše 15 miliónov eur. Neskôr bude Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR prideľovať NÚDCH finančné prostriedky podľa potreby.



Národný detský ústav chce čo najviac detí, ktorým to zdravotný stav dovolí, liečiť ambulantne. Preto v nej má vzniknúť takzvaný hotel pre mimobratislavských rodičov s deťmi, ktoré čakajú na jednodňový zákrok. Ubytovacie zariadenie by týmto odbremenilo NÚDCH od zbytočných hospitalizácií na lôžkach.

Nachádzať sa bude v spojovacích priestoroch s Univerzitnou nemocnicou Bratislava (UNB). "Poskytne 20 dvojlôžkových izieb či desať malometrážnych dvojizbových bytov," povedal riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave Ladislav Kužela.

Hotelová časť by podľa neho mohla byť dobudovaná do leta 2019. Takmer 40 percent pacientov liečených v DFNsP Bratislava je podľa Kuželu mimo Bratislavského kraja. Celú správu ubytovacieho zariadenia by mala mať v správe charitatívna organizácia. "Počítame s tým, že vzhľadom na túto skutočnosť treba rozšíriť aj parkovacie kapacity," doplnil Kužela.

Nový urgentný príjem by mohol byť dokončený v marci 2019, bude modernejší. "Projektovú dokumentáciu už máme hotovú, v januári vyhlásime súťaž na zhotoviteľa," spresnil Kužela. V novom urgentnom príjme sa má pacient podľa neho manažovať tak, aby už od prvého kontaktu v triediacej ambulancii vedeli, "že ich zdravotný stav je známy, monitorovaný a smerovaný na jednotlivé oddelenie".

NÚDCH bude podľa Druckera úzko spolupracovať s univerzitami a vychovávať mladých medikov. Takisto bude zavádzať inovatívne postupy diagnostiky a liečby pre ostatné zdravotnícke zariadenia.

Detská fakultná nemocnica v Bratislave ročne hospitalizuje 19.000 detí. Liečia sa tu najzávažnejší detskí pacienti z celého Slovenska.