Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nové operačné sály v bojnickej nemocnici nemajú radiačnú ochranu

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Požiadavky z hľadiska radiačnej ochrany sa vzťahujú na operačné sály, v ktorých sa používajú pojazdné röntgenové prístroje na vyšetrenia pacientov a na kontrolu jednotlivých operačných postupov.

Bojnice 29. novembra (TASR) - V nových operačných sálach v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach nie je zabezpečená radiačná ochrana. TASR to potvrdila Veronika Rezáková z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), ktorý dostavbu operačných sál v nemocnici zabezpečuje.

"V prípravnej fáze vypracovania projektovej dokumentácie na rekonštrukciu monobloku a inžinierskych sietí v NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach mala nemocnica, respektíve lekári, možnosť pripomienkovania. Finálny návrh projektovej dokumentácie bol prerokovaný a zo strany nemocnice odsúhlasený," ozrejmila Rezáková. Požiadavka na osadenie radiačnej ochrany je podľa nej dodatočným návrhom, ktorý nebol vznesený v čase tvorby projektovej dokumentácie. "V tomto štádiu je otázne povedať, či je radiačná ochrana potrebná a ak áno, v akej miere," podotkla.

Hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Zuzana Drobová pre TASR vysvetlila, že požiadavky z hľadiska radiačnej ochrany sa vzťahujú na operačné sály, v ktorých sa používajú pojazdné röntgenové prístroje na vyšetrenia pacientov a na kontrolu jednotlivých operačných postupov. "Na operačných sálach, v ktorých sa nepoužívajú röntgenové prístroje, nie je potrebné zabezpečiť radiačnú ochranu," doplnila.

"Na posúdenie či radiačná ochrana na pracovisku, kde sa používa röntgenový prístroj, spĺňa požiadavky platnej legislatívy, je potrebné spracovať projekt radiačnej ochrany, respektíve štúdiu optimalizácie radiačnej ochrany a predložiť ju na posúdenie príslušnému orgánu verejného zdravotníctva v oblasti ochrany zdravia pred žiarením," dodala Drobová.

Nových deväť operačných sál by mala nemocnica začať využívať začiatkom budúceho roka. Ich dostavba je súčasťou väčšieho projektu spojeného s rekonštrukciou monobloku, časť z neho s troma lôžkovými oddeleniami už odovzdala zdravotníckemu zariadeniu dodávateľská firma koncom októbra. Rekonštrukciou prechádza aj zvyšná časť monobloku s ďalšími oddeleniami.

So stavebnými prácami začala trenčianska firma Keraming v marci tohto roka. Investíciu financuje TSK zo svojho rozpočtu, stavebné práce a vybavenie ho vyjdú na približne 13 miliónov eur.