Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ambícia vyvlastniť zdravotné poisťovne je podľa exministra šialenstvo

Ivan Uhliarik Foto: TASR/Michal Svítok

Smeru Ivan Uhliarik odkázal, že mu nič nebráni v tom, aby zákonom sprísnil podmienky vyplácania zisku zdravotných poisťovní, a potom by aj suma, ktorú by štát za poisťovne zaplatil, bola nižšia.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Snaha vlády SR o vyvlastnenie súkromných zdravotných poisťovní je po prehratej arbitráži s akcionárom Union zdravotnej poisťovne čisté šialenstvo. V dnešnej rozprave k návrhu štátneho rozpočtu to vyhlásil exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH).

Podľa jeho slov bude musieť Slovensko následky vyvlastnenia rozdýchavať niekoľko desaťročí.

"Slovensko neprehrá 20, ale stovky miliónov eur a z toho sa naši občania nemusia dlhé roky spamätať," upozornil Uhliarik. Vládnemu Smeru-SD odkázal, že mu nič nebráni v tom, aby zákonom sprísnil podmienky vyplácania zisku zdravotných poisťovní, a potom by aj suma, ktorú by štát za poisťovne zaplatil, bola nižšia. "Ja aj mnohí kolegovia by sme nemali problém takýto zákon podporiť," uistil.

Juraj Blanár (Smer-SD) Uhliarikovi odkázal, že čistým šialenstvom je pôsobenie pravicových vlád, ktoré urobili zo zdravotníctva biznis. "Hovoríte o zisku poisťovní a zrazu ste obhajcami toho, že sa s ním treba vysporiadať. Prečo ste to neurobili, keď ste boli vo vláde? My sme proti zisku, je totiž nemysliteľné, aby si ho niekto odvádzal za to, že zo zákona niekto odovzdáva peniaze," upozornil Blanár.