Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Aj srdce môže spôsobiť mozgovú porážku, varoval obrí model srdca

Nadrozmerné srdce a bezplatná možnosť zmerania krvného tlaku a fibrilácie predsiení srdca v Košiciach 3. októbra 2012 v rámci edukačnej kampane pod názvom Aj srdce môže spôsobiť porážku! Foto: TASR/František Iván

Podujatie pod názvom Aj srdce môže spôsobiť porážku! bolo vyvrcholením putovania unikátneho nafukovacieho srdca s rozmermi 3,5 x 6 metrov po piatich slovenských mestách.

Košice 3. októbra (TASR) - Možnosť poprechádzať sa v obrom modeli srdca a bezplatne si zmerať tlak využili dnes v košickom obchodnom centre školáci i dospelí.

Akcia v rámci edukačnej kampane poukázala na riziko choroby fibrilácie predsiení srdca, ktorá je označovaná za kardiovaskulárnu epidémiu 21. storočia, pričom jej neliečenie môže viesť až k mozgovej porážke.

Poruchou srdcového rytmu na Slovensku trpí podľa odhadov až 150.000 ľudí a mnohí ďalší o tom ani nevedia. "Hlavnou náplňou edukačnej kampane je, aby si ľudia uvedomili, že aj srdce môže spôsobiť mozgovú porážku. Veľa ľudí nevie, že až 20-30 % porážok je spôsobených neliečeným srdcom," uviedla pre TASR PR manažérka organizátora Lele Zemanová.



Podujatie pod názvom Aj srdce môže spôsobiť porážku! v obchodnom centre Optima bolo vyvrcholením putovania unikátneho nafukovacieho srdca s rozmermi 3,5 x 6 metrov po piatich slovenských mestách, ktoré sa začalo 12. septembra v Bratislave. Jeho ďalšia cesta povedie do Poľska.

Zmerať tlak si počas kampane dalo celkovo vyše 1000 ľudí. Meranie fibrilácie predsiení srdca podľa Zemanovej ukázalo, že ju majú zhruba dve percentá z tých, ktorí meranie podstúpili.



Kardiológ a prednosta III. Internej kliniky Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) Daniel Pella upozornil, že fibrilácia predsiení je jednou z najčastejších porúch srdcového rytmu. Postihuje predovšetkým staršiu populáciu, ale môže sa vyskytnúť aj u mladých, napríklad ľudí, ktorí holdujú v nadmernom množstve škodlivým zvykom, ako je alkohol.

"Najväčším problémom nie je ani tak sama porucha srdcového rytmu, ktorú niekedy tí ľudia ani nemusia vnímať, ako to, že počas fibrilácie dochádza k zvýšenej zrážanlivosti krvi, najmä v ľavej predsieni srdca. Akonále sa vytvoria srdcové zrazeniny, môžu sa dostať do mozgu alebo iných tepien. V prípade mozgu je to mozgová príhoda a to je tá najzávažnejšia komplikácia," uviedol pre TASR. Diagnostikovanie predsieňovej fibrilácie je podľa Pellu jednoduché, keďže na ňu postačuje EKG. V rámci prevencie, ale aj u ľudí, ktorí už fibriláciou trpia, je dôležitý zdravý životný štýl vrátane dostatku pohybu a zdravého stravovania.