Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zomrel R. Kramář, podieľal sa na 1. transplantácii srdca v ČSSR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Rudolf Kramář napísal počas svojho života desiatky článkov, ktoré vyšli v českých a zahraničných odborných časopisoch.

Praha 20. augusta (TASR) - Známy český kardiochirurg Rudolf Kramář, ktorý sa ako jeden zo štyroch lekárov podieľal v roku 1984 na prvej transplantácii srdca vo vtedajšom Československu, zomrel v utorok ráno vo veku 89 rokov. Informoval o tom spravodajský portál Českého rozhlasu (ČRo) s odvolaním sa na pražský Inštitút klinickej a experimentálnej chirurgie (IKEM), kde Kramář skonal.

IKEM patrí k najvýznamnejším zdravotníckym zariadeniam v Česku.

Prednosta Kardiocentra IKEM Jan Pirk uviedol: "Tieto chvíle patria medzi tie najsmutnejšie, ktoré človek zažíva. Odišiel posledný z našich chirurgických otcov, ktorí stáli pri zrode IKEM. Svojím vzťahom k pacientom, ale i k životu vôbec nám bol v mnohom vzorom. Chvíle s ním prežité zostanú v mojom srdci navždy."

Pirk pre verejnoprávny Český rozhlas Radiožurnál vysvetlil, prečo si Kramář vybral svoj odbor: "Po praxi sa dostal do vtedajšieho ústavu Klinickej a experimentálnej chirurgie, kde boli veľkí šéfovia ako profesor Hejhal, takže ho cievna chirurgia natoľko uchvátila, že sa jej začal venovať. Neskôr prešiel aj na koronárnu chirurgiu a na kardiochirurgiu a venoval sa i transplantačnej medicíne."

Okrem klinickej praxe sa venoval aj zavádzaniu nových metód a postupov, napríklad vypracoval metódu ochrany cievnych protéz pred infekciou, zúčastnil sa na spustení programu cievnych rekonštrukcií v liečbe vaskulogénnej impotencie a prispel tiež k rozvinutiu metodického prístupu v chirurgickej liečbe vasorenálnej hypertenzie.

Bol takisto pri počiatkoch zavádzania chirurgickej liečby ischemickej choroby srdca a zameriaval sa aj na prevenciu možných komplikácií tejto choroby.

"Jeho ohromný prínos bol v tom, že bol vynikajúci praktik i učiteľ, ktorý sa stal aj naším priateľom. Nikdy sa nad mladších kolegov nepovyšoval a učil ich to, čo sám vedel," povedal Pirk.

Rudolf Kramář napísal počas svojho života desiatky článkov, ktoré vyšli v českých a zahraničných odborných časopisoch. Absolvoval tiež ročnú stáž na chirurgickej klinike Univerzity v Chicagu a podieľal sa na spustení a rozvoji cievnej chirurgie na niekoľkých českých pracoviskách, ale aj vo vtedajšej Juhoslávii, pripomenul portál irozhlas.cz.