Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Prezident s opozičným lídrom sú oficiálne kandidátmi volieb v Zimbabwe

Emmerson Mnangagwa, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Prezident Emmerson Mnangagwa opakovane sľubuje slobodné a spravodlivé voľby a chce, aby na ich priebeh dohliadali medzinárodní pozorovatelia.

Harare 14. júna (TASR) - Zimbabwiansky prezident Emmerson Mnangagwa aj opozičný líder Nelson Chamisa sa registrovali ako kandidáti nadchádzajúcich prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnia 30. júla. Agentúra AP pripomenula, že ide o prvé prezidentské a parlamentné voľby v tejto africkej krajine od vlaňajšieho zosadenia dlhoročného prezidenta Roberta Mugabeho.

Mnangagwa (75), ktorý vo funkcii nahradil Mugabeho, bude v blížiacich sa voľbách čeliť viacerým politickým protivníkom vrátane 40-ročného Chamisu z hlavného opozičného Hnutia za demokratickú zmenu (MDC-T).

Do júlových volieb sa taktiež registrovali lídri štyroch menších politických strán. Agentúra AP upozorňuje, že tento počet sa ešte môže zvýšiť, keďže proces registrácie sa končí vo štvrtok večer.

Mnangagwa opakovane sľubuje slobodné a spravodlivé voľby a chce, aby na ich priebeh dohliadali medzinárodní pozorovatelia. Opozícia však vyjadrila obavy z možného zapojenia sa armády do volebného procesu v Zimbabwe a požaduje transparentnosť zoznamu voličov a tlače hlasovacích lístkov.