Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Zima kraľuje: Sneží na Balkáne, v USA i v Japonsku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Haldy čerstvého snehu pokrývajú nielen slovenské ulice.

Svet 12. januára (TABLET.TV) - Zimné počasie sa vybláznilo aj v mnohých ďalších krajinách. Skoro raritou možno nazvať snežnú nádielku v meste Chalkida na juhu Grécka. Podľa obyvateľov tu naposledy snežilo pred asi desiatimi rokmi.

Inak na tom nie je ani Rumunsko. V Bukurešti komplikujú hromady snehu každodenné fungovanie chodcom aj vodičom.

Zimné radovánky si užívajú v štáte Oregon na severozápade Spojených štátov amerických. Pod štedrou, takmer polmetrovou snehovou pokrývkou sa ocitli mestá Portland a Milwaukie. Úrady vyhlásili kvôli počasiu stav núdze. Podobnú nádielku snehu tu naposledy mali v roku 2008. Situácia si vyžiadala zatvorenie škôl a úradov. Sneh spôsobil na viacerých miestach výpadky dodávok elektriny.

Podobne to vyzerá taktiež v krajine vychádzajúceho slnka. Severné Japonsko zasiahla vlna studeného frontu a výdatného sneženia. Pod bielou perinou sa ocitli ostrov Hokkaido, rovnako ako prefektúra Niigata na hlavnom ostrove Honšu. Od stredy sú nezvestní dvaja snoubordisti, po ktorých od štvrtkového rána pátra tím záchranárov. Meteorológovia hlásia sneženie aj pre ďalšie oblasti Japonska. Studený front sa má podľa predpovedí naďalej presúvať krajinou i počas víkendu.

Mrazy ochromili lodnú dopravu na Dunaji, a to vo viacerých európskych krajinách. Okrem Rumunska pozastavili plavbu lodí taktiež v Bulharsku, Chorvátsku, či Srbsku. V Poľsku si mrazivé počasie vyžiadalo viac ako 60 obetí na životoch.