Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Po zemetrasení na Taiwane stúpol počet obetí, 50 ľudí je nezvestných

Na snímke z videozáznamu je v stredu 3. apríla 2024 vidieť čiastočne zrútená budova v Hualien na východe Taiwanu. Foto: TASR/AP

Úrady uviedli, že zemetrasenie a séria následných otrasov boli na tomto ázijskom ostrovnom štáte najsilnejšie za posledných takmer 25 rokov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Tchaj-pej 3. apríla (TASR) - Pri stredajšom silnom zemetrasení na Taiwane zahynulo podľa najnovších informácií tamojších úradov najmenej deväť ľudí. Viac než 800 utrpelo zranenia a 50 ľudí je nezvestných. TASR sa odvoláva na agentúru Reuters.

Hasiči v súčasnosti evakuujú ľudí, ktorí uviazli v tuneloch pri meste Chua-lien vo východnej časti Taiwanu vrátane dvoch Nemcov.

Úrady uviedli, že stratili kontakt s 50. cestujúcimi štyroch menších autobusov smerujúcich do hotela v národnom parku Taroko. Podrobnosti však neposkytli.

"V súčasnosti je najvyššou prioritou záchrana ľudí," povedal Laj Čching-tche, víťaz januárových prezidentských volieb na Taiwane.

V dôsledku zemetrasenia došlo k zrúteniu budov, predovšetkým na juhu Taiwanu, i prerušeniu vlakovej dopravy a výpadkom elektriny na celom Taiwane, ktorý má približne 23 miliónov obyvateľov. Médiá priniesli zábery čiastočne zrútenej päťposchodovej budovy v meste Chua-lien neďaleko epicentra a uviedli, že pod troskami sa môžu nachádzať uviaznutí ľudia. V hlavnom meste Tchaj-pej sa však situácia pomerne rýchlo vrátila do normálu.

Zemetrasenie malo podľa taiwanského seizmologického centra magnitúdu 7,2 a epicentrum sa nachádzalo v hĺbke 35 kilometrov, vo vzdialenosti zhruba 18 kilometrov od juhozápadného pobrežia Taiwanu. Podľa americkej geologickej služby (USGS) malo zemetrasenie magnitúdu 7,4.

Úrady uviedli, že toto zemetrasenie a séria následných otrasov boli na tomto ázijskom ostrovnom štáte najsilnejšie za posledných takmer 25 rokov. Otrasy s magnitúdou 7,6 postihli Taiwan v roku 1999. Vyžiadali si približne 2400 obetí a spôsobili rozsiahle škody, píše AFP.