Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj vymenoval predstaviteľa v Krymskej autonómnej republike

Volodymyr Zelenskyj, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Rusko na jar roku 2014 obsadilo dovtedy ukrajinský Krym a následne tam zorganizovalo referendum o sebaurčení.

Kyjev 26. júna (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vymenoval Antona Korynevyča za svojho stáleho predstaviteľa v "Krymskej autonómnej republike". Informovala o tom v stredu agentúra Ukrinform.

Príslušnú vyhlášku č. 544/2019 z 25. júna zverejnili na internetovej stránke prezidenta. Uvádza sa v nej, že Korynevyč bol vymenovaný za "stáleho predstaviteľa prezidenta Ukrajiny v Krymskej autonómnej republike".

Rusko na jar roku 2014 obsadilo dovtedy ukrajinský Krym a následne tam zorganizovalo referendum o sebaurčení. Väčšina obyvateľstva sa v ňom vyslovila za pripojenie Krymu k Ruskej federácii. Dňa 18. marca 2014 bola v Kremli podpísaná zmluva o prijatí Krymu a Sevastopola do Ruska. Západné krajiny však anexiu Krymu neuznali a na Rusko uvalili sankcie. Ukrajinské vedenie oficiálne označuje Krym ako dočasne okupované územie.

Predstavitelia Kremľa pripojenie Krymu k Ruskej federácii obhajujú odvolávaním sa na niektoré ustanovenia Charty OSN, právo národov na sebaurčenie a rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora v holandskom Haagu o tom, že deklarácia nezávislosti Kosova neporušila medzinárodné právo.

V rámci bývalého Sovietskeho zväzu bol Krym súčasťou Ruska do roku 1954, keď ho vtedajší prvý tajomník Komunistickej strany ZSSR Nikita Chruščov v rozpore s ústavnými normami pridelil pod ukrajinskú jurisdikciu ako dar. Krym zostal súčasťou Ukrajiny aj po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991.