Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj v Rumunsku naznačil dobré správy o protivzdušnej obrane

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) a rumunský prezident Klaus Iohannis počas uvítacieho ceremoniálu 10. októbra 2023 v Bukurešti. Foto: TASR/AP

Zelenskyj na tlačovej konferencii v Bukurešti povedal, že by sa malo urobiť všetko potrebné, aby sa Rusku zabránilo zmeniť časť Čierneho mora alebo región rieky Dunaj na námornú "mŕtvu zónu".

Kyjev 10. októbra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok uviedol, že po rozhovore so svojím rumunským kolegom Klausom Iohannisom v Bukurešti má "dobré správy" o protivzdušnej obrane. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Zelenskyj povedal, že pri rokovaní kládol najväčší dôraz na protivzdušnú obranu a je "rád, že Ukrajinu vypočula rumunská strana". Detaily však neposkytol.

Na tlačovej konferencii v rumunskej metropole povedal, že by sa malo urobiť všetko potrebné, aby sa Rusku zabránilo zmeniť časť Čierneho mora alebo región rieky Dunaj na námornú "mŕtvu zónu".

Rusko v júli odstúpilo od dohody umožňujúcej vývoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov cez Čierne more a následne vystupňovalo útoky na Odeskú oblasť, ktorá na juhu hraničí s Rumunskom, pripomína Reuters.

Zelenskyj tiež hovoril o situácii v Izraeli, ktorý od soboty zvádza intenzívne boje s palestínskym militantným hnutím Hamas. Zopakoval svoje presvedčenie, že rozpútanie vojny na Blízkom východe je v záujme Ruska.

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov v utorok uviedol, že Zelenského pondelkové vyhlásenie, že je v záujme Ruska rozpútať vojnu na Blízkom východe s cieľom oslabiť svetovú jednotu, nemá "absolútne žiadny základ".