Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj telefonoval so Schumerom a Johnsonom

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Zelenskyj v rozhovore so Schumerom ocenil neochvejnú podporu Demokratickej strany pre Kyjev, napísal v príspevku na sociálnej sieti.

Kyjev 26. apríla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že telefonoval s predsedom Snemovne reprezentantov USA Mikeom Johnsonom a lídrom demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuckom Schumerom. Poďakoval im za schválenie dôležitej pomoci pre Kyjev v hodnote takmer 61 miliárd dolárov, píše TASR podľa správy agentúry Reuters.

Zelenskyj v rozhovore so Schumerom ocenil neochvejnú podporu Demokratickej strany pre Kyjev, napísal v príspevku na sociálnej sieti. Zároveň ho informoval o aktuálnej situácii na bojisku a potrebách ukrajinskej armády.

Ukrajinský prezident dodal, že republikánovi Johnsonovi poďakoval za "jeho líderstvo, ktoré zabezpečilo podporu pomoci pre Ukrajinu" v snemovni. "Osobitne som vyzdvihol zahrnutie systémov ATACMS s dlhým doletom do zákona, ktoré sú na bojisku veľmi potrebné. Zároveň som ho pozval na návštevu Ukrajiny," priblížil.

Predseda americkej Snemovne reprezentantov čelil v uplynulých týždňoch rastúcemu tlaku Bieleho domu aj viacerých kongresmanov, aby dal o balíku pomoci hlasovať. Zákon v snemovni niekoľko mesiacov blokovali krajne pravicoví republikáni.

Ukrajinská armáda v uplynulých mesiacoch trpela nedostatkom munície, zatiaľ čo početnejšie ruské sily zintenzívnili raketové a dronové útoky na ukrajinskú infraštruktúru a v bojoch na východnom fronte zaznamenali územné zisky.

Zelenskyj vo štvrtok vo svojom pravidelnom večernom videoodkaze povedal, že s pomocou investícií západných krajín chce rozšíriť výrobu v ukrajinskom obrannom sektore, informovala agentúra DPA. Dôvodom je veľká závislosť Ukrajiny od dodávok zbraní zo Západu a negatívna skúsenosť s dlhým čakaním na nový balík pomoci od USA v dôsledku sporu v Snemovni reprezentantov USA.

Ukrajinský prezident dodal, že šesťmesačné meškanie podpory od Washingtonu spôsobilo na frontovej línii veľké problémy. Dúfa, že o tejto téme sa bude hovoriť na virtuálnom rokovaní Kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny, ktoré sa uskutoční v piatok.