Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Pomoc USA pre Ukrajinu zostane stála a neprerušovaná

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj gestikuluje počas spoločnej tlačovej konferencie s belgickým premiérom Alexanderom De Crooom v Bruseli v stredu 11. októbra 2023. Foto: TASR - AP

Novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za 123 miliónov dolárov oznámila aj Británia.

Brusel/Kyjev 11. októbra (TASR) - Ukrajina dostala od Spojených štátov ubezpečenie, že vojenská pomoc Washingtonu pre Kyjev zostane "stála a neprerušovaná". Uviedol to v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Zelenskyj v stredu navštívil sídlo Severoatlantickej aliancie v Bruseli, aby požiadal spojencov o ďalšie zbrane pred prichádzajúcou zimou. Bol som ubezpečený, že "USA budú Ukrajine naďalej poskytovať stálu a neprerušovanú podporu potrebnú na obranu (pred ruskou inváziou)," povedal Zelenskyj v pravidelnom večernom príhovore po stretnutí s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom.

Ukrajinský prezident dodal, že v Bruseli s partnermi diskutoval o posilnení ukrajinskej obrany pred zimnými mesiacmi najmä voči dronovým a raketovým útokom.

"Som vďačný všetkým partnerom za ich neustálu ochotu pomáhať našej obrane... naším hlavným cieľom je posilniť našu protivzdušnú obranu a najdôležitejšie nástroje na fronte," povedal.

Šéf amerického rezortu obrany oznámil v Bruseli ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu za 200 miliónov dolárov. Nový balík vojenskej pomoci podľa jeho slov zahŕňa muníciu pre protivzdušnú obranu, delostrelectvo, protitankové zbrane a vybavenie proti ruským dronom.

Zelenského v Bruseli sprevádzal ukrajinský minister obrany Rustem Umerov, píše agentúra DPA. Ukrajinský líder sa na začiatku stretnutia kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny pod vedením USA stretol aj s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

Novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za 123 miliónov dolárov oznámila aj Británia. Balík pomoci má pomôcť Kyjevu s odmínovaním, údržbou armádnych vozidiel a posilnením ochrany národnej infraštruktúry, uviedla britská vláda vo vyhlásení.

Kanadský minister obrany Bill Blair povedal, že Ottawa plánuje Kyjevu poskytnúť vybavenie na zimu a dodatočnú muníciu.