Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zaríf: Iránu už došla trpezlivosť s jadrovou dohodou

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf. Foto: TASR/AP

Iránsky minister zahraničných vecí uviedol, že Teherán bude naďalej pokračovať v redukovaní svojich záväzkov plynúcich z dohody, ktoré podľa neho neboli ďalšími krajinami náležite implementované.

Teherán 17. októbra (TASR) - Iránu došla trpezlivosť a nemá v úmysle dodržiavať podmienky jadrovej dohody dosiahnutej v roku 2015 so svetovými mocnosťami, uviedol v stredu iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf. Napísala o tom agentúra DPA.

Zaríf uviedol, že Teherán bude naďalej pokračovať v redukovaní svojich záväzkov plynúcich z tejto dohody, ktoré podľa neho neboli ďalšími krajinami náležite implementované, uvádza sa vo vyhlásení vlády.

"S týmito troma európskymi krajinami už nemáme strategickú trpezlivosť," dodal Zaríf, čím mal na mysli Nemecko, Francúzsko a Britániu - tri kľúčové signatárske krajiny zmienenej dohody spolu so Spojenými štátmi. V septembri sa tieto tri krajiny pripojili k tvrdeniam USA, že za útok na ropné zariadenia v Saudskej Arábii je zodpovedný Irán.

Jadrová dohoda medzi Iránom a svetovými veľmocami - USA, Ruskom, Čínou, Britániou, Francúzskom a Nemeckom - zaväzuje Teherán, aby výrazne obmedzil svoje jadrové kapacity výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií. Cieľom je zabezpečiť, aby Irán nemohol túto technológiu využiť na výrobu jadrových zbraní.

Irán tento rok pozastavil plnenie niektorých záväzkov zo spomínanej dohody. Reagoval tým na rozhodnutie Spojených štátov, ktoré v roku 2018 od dohody odstúpili a zaviedli embargo na dovoz iránskej ropy.

Irán už skôr pohrozil, že od 6. septembra začne obohacovať urán na úroveň 20 percent, ak zostávajúce signatárske krajiny dohody nevyvinú úsilie o zmiernenie vplyvu amerických sankcií.

Irán má štvrtú fázu v odstupovaní od svojich jadrových záväzkov začať v novembri.