Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zaplavené oblasti na juhu Ruska ohrozujú infekčné choroby

Miestni obyvatelia v čiernomorskom letovisku Gelendžik v južnom Rusku po záplavách, ktoré ho postihlo 7. júla 2012. Foto: TASR/AP

V pátraní po ďalších obetiach ničivých záplav, pri ktorých zahynulo najmenej 170 ľudí, pokračuje asi 10.000 príslušníkov záchranných síl.

Moskva 11. júla (TASR) - Ruské úrady čelia "ťažkej situácii" v oblastiach na juhu krajiny, kde počas víkendu zabíjali záplavy, pretože sa tam začali šíriť infekčné choroby. Informoval dnes minister pre mimoriadne situácie Vladimir Pučkov.

Hospitalizovaných bolo deväť chorých ľudí, povedal v štátnej televízii s tým, že zodpovední pracovníci situáciu pozorne monitorujú.

Vysoké letné teploty a zlé hygienické podmienky v regióne napomáhajú šíreniu infekčných chorôb, varoval hlavný ruský hygienik Gennadij Oniščenko. Mnohé dediny v obľúbenej dovolenkovej oblasti boli dnes ešte stále bez dodávok elektriny či pitnej vody.

V pátraní po ďalších obetiach ničivých záplav, pri ktorých zahynulo najmenej 170 ľudí, pokračuje asi 10.000 príslušníkov záchranných síl. Z Moskvy dorazili na pomocné práce do regiónu 1200 kilometrov južne od metropoly dobrovoľníci i branci. Ich úlohou má byť najmä distribúcia pitnej vody. Do dvoch dní by mali v oblasti obnoviť dodávky plynu, oznámilo v utorok ministerstvo civilnej obrany.

Povodne v Krasnodarskom kraji pripravili cez víkend celkovo vyše 30.000 obyvateľov o ich majetok, oznámili úrady. Približne 200 ľudí ostávalo v nemocniciach. Z prázdninových táborov v obľúbenom dovolenkovom regióne pri Čiernom mori previezli do bezpečia 700 detí.

Úrady pripísali náhle záplavy mimoriadne intenzívnym dažďom. Vláda v pondelok pripustila zlyhanie úradov v súvislosti s tým, že ľudí včas a v primeranom rozsahu nevarovali pred katastrofickou povodňou.