Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Zahraničné sily už nemôžu pri náletoch útočiť na domy, povedal Karzaj

Foto: TASR/AP

Interpretácia Severoatlantickej aliancie ohľadom toho, na čom sa obe strany dohodli, sa však výrazne líši od Karzajovej.

Kábul 12. júna (TASR) - Afganský prezident Hámid Karzaj dnes vyhlásil, že vojenská misia pod vedením NATO v krajine už nemôže pri náletoch útočiť na domy za žiadnych okolností - ani pri obrane afganských a zahraničných vojakov.

Karzaj na tlačovej konferencii povedal, že takúto dohodu dosiahol so spojeneckými silami po minulotýždňovom leteckom útoku v provincii Lógar, pri ktorom prišlo o život 18 civilistov.

Interpretácia Severoatlantickej aliancie ohľadom toho, na čom sa obe strany dohodli, sa však výrazne líši od Karzajovej. Misia NATO uviedla, že súhlasila s obmedzením leteckých útokov namierených na domy, no naďalej bude takéto útoky, aj na civilné obydlia, vykonávať v prípade sebaobrany vojakov na zemi.

Spor poukazuje na pokračujúce napätie medzi spojencami v otázke náletov, ktoré vyvolávajú hnev Afgancov vzhľadom na narušenie súkromia ich domovov a ohrozovania civilistov, komentovala agentúra AP.