Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Zadržali podozrivého z naplávanovania vraždy novinárky M. Breachovej

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Komisia pre národnú bezpečnosť v oznámení uviedla, že 43-ročného podozrivého zadržali spolu s dvoma ďalšími osobami pri raňajšom zásahu v meste Bacobampo v štáte Sonora.

Mexiko 26. decembra (TASR) - Mexická federálna polícia zadržala v pondelok muža podozrivého z toho, že naplánoval a pomohol vykonať marcovú vraždu novinárky Miroslavy Breachovej, jednej z najznámejších obetí vlny takýchto činov v krajine v priebehu uplynulého roka. Informovala o tom agentúra AP.

Komisia pre národnú bezpečnosť v oznámení uviedla, že 43-ročného podozrivého zadržali spolu s dvoma ďalšími osobami pri raňajšom zásahu v meste Bacobampo v štáte Sonora. Nemenovaný podozrivý je predpokladaným šéfom zločineckej skupiny pôsobiacej v častiach štátov Sonora a Chihuahua na severe Mexika.

Guvernér Chihuahuy Javier Corral uviedol, že zadržaný je "hlavným lídrom plánovania a vykonania vraždy Miroslavy". Dodal, že predpokladaný vrah bol sám zabitý 19. decembra v Sonore, pričom úrady naďalej pátrajú po ďalších podozrivých v prípade.

Breachová (54) bola uznávanou žurnalistkou mexického denníka La Jornada a prispievala aj do iných novín v mestách Chihuahua a Juárez. Ráno 23. marca ju pred jej garážou v meste Chihuahua zasiahlo osem výstrelov.

Guvernér Corral označil Breachovú za "skvelú priateľku", ktorej novinárska práca odhalila korupčné väzby medzi organizovaným zločinom, politikou a bezpečnostnými silami v štáte. "To viedlo k jej zavraždeniu, ktoré nás stále zarmucuje," dodal.

V Mexiku tento rok zavraždili najmenej desiatich novinárov, pre ktorých je táto krajina jednou z najnebezpečnejších na svete, pripomína AP.