Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Za víťaza volieb v Čade vyhlásili doterajšieho vojenského vodcu

Na snímke volička vlkladá hlasovací lístok do volebnej schránky počas volieb prezidenta v N'djamene v Čade v pondelok 6. mája 2024. Foto: TASR/AP

Ústredná volebná komisia, ktorá riadi voľby v Čade, zverejnila výsledky pondelkových volieb vo štvrtok neskoro večer, čo bolo o celé týždne skôr, ako sa plánovalo, uviedla agentúra AFP.

N'Djamena 10. mája (TASR) - Za víťaza tohtotýždňových prezidentských volieb v africkom štáte Čad bol vo štvrtok vyhlásený doterajší vojenský vodca krajiny Mahamat Déby Itno. Jeho hlavný vyzývateľ vo voľbách, premiér Succs Masra, však tento výsledok odmietol uznať.

Ústredná volebná komisia, ktorá riadi voľby v Čade, zverejnila výsledky pondelkových volieb vo štvrtok neskoro večer, čo bolo o celé týždne skôr, ako sa plánovalo, uviedla agentúra AFP.

Zo zverejnených výsledkov vyplýva, že Déby Itno vyhral s viac ako 61 percentami hlasov. Masra skončil na druhom mieste s viac ako 18,5 percentami hlasov.

Niekoľko hodín pred oznámením výsledkov volieb Masra zverejnil na sieti Facebook prejav, v ktorom obvinil úrady z plánovania manipulácie výsledku hlasovania. Predbežné výsledky sa pôvodne očakávali až 21. mája.

V Čade sa po troch rokoch vojenskej vlády konali dlho odkladané prezidentské voľby. Déby Itno sa chopil moci po tom, čo bol jeho otec, ktorý vládol tri desaťročia, v roku 2021 zabitý v boji proti protivládnym povstalcom.

Čad, krajina vyvážajúca ropu, získal nezávislosť v roku 1960 po desaťročiach francúzskej koloniálnej nadvlády. Odovzdania moci v Čade sa odvtedy nepovažujú ani za slobodné, ani za spravodlivé.

Po oznámení predbežných výsledkov prezidentských volieb zaznamenali v hlavnom meste N'Djamena streľbu.

Podľa novinárov agentúry AFP šlo o prejav radosti vojakov z radov prívržencov Débyho Itna. Niektorí vystrašení ľudia po výstreloch utiekli do úkrytu alebo sa vrátili domov, zatiaľ čo v blízkosti prezidentského paláca v centre N'Djameny priaznivci Débyho Itna oslavovali, spievali a tancovali. K oslavám sa trúbením klaksónmi pridali aj vodiči okoloidúcich áut, uviedli reportéri AFP.