Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Za neúspech SMK v slovenských voľbách je zodpovedná aj vláda Fideszu

V Budapešti to dnes vyhlásil socialistický člen zahraničného parlamentného výboru Vilmos Szabó.

Budapešť 12. marca (TASR) – Za rozkol maďarskej komunity na Slovensku a za to, že sa SMK nedostala do zákonodarného zboru, nesie zodpovednosť aj Orbánova vláda, vyhlásil dnes v Budapešti socialistický člen zahraničného parlamentného výboru Vilmos Szabó.

Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI politik Maďarskej socialistickej strany (MSZP) pred novinármi povedal, že maďarská menšina na Slovensku utrpela porážku tým, že SMK sa po voľbách v roku 2010 opäť nedostala do parlamentu.

Szabó vyjadril názor, že jedným z dôvodov je politika vlády premiéra Viktora Orbána, pretože tá namiesto toho, aby pomohla spolupráci SMK s Mostom-Híd, prispela k ich rozkolu.

"Orbánova vláda v uplynulých rokoch a v kampani evidentne podporovala SMK. S Bugárovou stranou Most-Híd, ktorá bola v doterajšom cykle vládnou stranou, neudržiavala žiadne kontakty, čo je neprijateľné," konštatoval.

Ako dodal, chybou Maďarského občianskeho zväzu-Fidesz v roku 2010 bolo, že nebol ochotný odložiť prijatie zjednodušeného udeľovania maďarského občianstva aj napriek tomu, že ho o to SMK požiadala kvôli prebiehajúcej volebnej kampani.