Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Za spoluprácu s Izraelom odsúdil súd v Gaze dvoch ľudí na trest smrti

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa palestínskych zákonov si trest smrti vyžaduje súhlas prezidenta Palestínskej samosprávy, ktorá sídli na okupovanom Západnom brehu.

Gaza 3. apríla (TASR) - Vojenský súd v pásme Gazy v pondelok vyniesol rozsudky nad ôsmimi ľuďmi usvedčenými zo "spolupráce" s Izraelom, pričom dvoch z nich odsúdil na trest smrti. Súd vo vyhlásení uviedol, že jeden rozsudok smrti bude vykonaný "zastrelením a druhý obesením".

Ako dodala agentúra AFP, zvyšné štyri osoby boli odsúdené na "doživotie s nútenými prácami", čo v Gaze predstavuje trest v trvaní 25 rokov.

Úrady pásma Gazy, ktoré od roku 2007 spravuje islamistická skupina Hamas, neidentifikovali odsúdených a nezverejnili ani podrobnosti o ich prípadoch.

Podľa palestínskych zákonov si trest smrti vyžaduje súhlas prezidenta Palestínskej samosprávy, ktorá sídli na okupovanom Západnom brehu.

Hamas však toto pravidlo opakovane ignoroval - v septembri za "spoluprácu" s Izraelom bez súhlasu prezidenta popravil dvoch Palestínčanov a ďalší traja boli popravení v súvislosti s inými kauzami.

Tieto popravy boli prvé po viac ako piatich rokoch. Úrad OSN pre ľudské práva ich rozhodne odsúdil - podobne ako aj ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) so sídlom v New Yorku, ktorá ich označila za "barbarskú prax, ktorá nemá v modernom svete miesto".