Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Za krádež cisárskych pokladov si čínsky roľník posedí 13 rokov

Na snímke detail cisárskej čínskej vázy, ktorá sa údajne nachádzala v Zakázanom meste v Pekingu a ktorá sa v dražbe aukčnej siene Bonnhams v Londýne 10. novembra 2011 vydražila za 9 miliónov libier (10,546 eur). Foto: TASR/AP Photo / Bonhams

Krádež predmetov, ktoré boli do Pekingu zapožičané z hongkonského múzea, zahanbila kurátorov Palácového múzea, umiestneného v bývalom sídle čínskych cisárov.

Peking 19. marca (TASR) - Na 13 rokov väzenia za krádež niekoľkých cisárskych pokladov zo Zakázaného mesta v Pekingu odsúdil dnes súd v čínskej metropole páchateľa, ktorým bol čínsky roľník.

Tento prípad z vlaňajšieho mája podľa agentúry Reuters ukázal, aké laxné bezpečnostné opatrenia platili v najslávnejšom čínskom múzeu.

Krádež predmetov, ktoré boli do Pekingu zapožičané z hongkonského múzea, zahanbila kurátorov Palácového múzea, umiestneného v bývalom sídle čínskych cisárov.

Š' Paj-kchuej z východočínskej provincie Šan-tung sa vlámal do múzea a odcudzil tam deväť umeleckých diel vyrobených zo zlata a z drahých kameňov. Pri úteku však päť z nich zanechal v priestoroch múzea, spresnila čínska tlačová agentúra Sinchua. "Keď sa mu okamžite nepodarilo všetky poklady predať, štyri zvyšné kusy na druhý deň odhodil," citovala z vyjadrenia súdu.

Získať nazad sa doteraz nepodarilo tri kusy.

Polícia páchateľa zatkla dva dni po krádeži v internetovej kaviarni v Pekingu. Roľník uviedol, že sa pre čin rozhodol neplánovane a nepodarilo sa mu vyradiť z činnosti alarm v múzeu. Kultúrna inštitúcia následne modernizovala svoj zabezpečovací systém, aby sa už podobná krádež nemohla opakovať, dodala Sinchua.