Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Podozrivá z vraždy Kim Čong-nama: Myslela som, že je to reality show

Kim Čong-nam, archívne foto. Foto: TASR/AP

V súvislosti s úmrtím Kim Čong-nama po incidente na letisku v Kuala Lumpure z 13. februára už malajzijská polícia zatkla štyri osoby vrátane dvoch žien.

Kuala Lumpur 22. februára (TASR) - Malajzijská polícia pátra po ďalších dvoch Severokórejčanoch podozrivých z účasti na minulotýždňovom incidente v Kuala Lumpure, pri ktorom bol zrejme zavraždený nevlastný brat severokórejského vodcu Kim Čong-una.

Generálny inšpektor Khalid Abu Bakar dnes informoval novinárov, že zoznam podozrivých bol rozšírený o druhého tajomníka severokórejského veľvyslanectva v Kuala Lumpure a jedného zo zamestnancov severokórejského štátneho leteckého dopravcu Air Koryo. Vyjadril pritom predpoklad, že obaja sa stále nachádzajú na území Malajzie.

"Dúfame, že (severo-)kórejské veľvyslanectvo bude s nami spolupracovať a umožní nám, aby sme ich rýchlo vypočuli. Ak nebude, prinútime ich, aby za nami prišli," povedal Khalida.

V súvislosti s úmrtím Kim Čong-nama po incidente na letisku v Kuala Lumpure z 13. februára už malajzijská polícia zatkla štyri osoby vrátane dvoch žien - Indonézanky a Vietnamky, ktoré na neho údajne zaútočili nešpecifikovanou jedovatou látkou. Najmenej jedna z týchto žien tvrdí, že sa stala obeťou podvodu a nechala sa na túto akciu nahovoriť s tým, že ide o súčasť zábavného televízneho programu.

Polícia vyhlásila pátranie aj po ďalších piatich podozrivých, avšak predpokladá, že štyria z nich krátko po atentáte utiekli z Kuala Lumpuru a v súčasnosti sú pravdepodobne v Pchjongjangu. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že ide o ľudí, ktorí poskytli útočníčkam toxín, požadujú preto od veľvyslanectva Kórejskej ľudovodemokratickej republiky, aby zistilo miesto ich pobytu a vydalo ich. Severná Kórea podľa Khalida zatiaľ neposkytla Malajzijčanom v tejto záležitosti nijakú pomoc.

Generálny inšpektor dnes taktiež informoval, že hlavné podozrivé z atentátu na Kim Čong-nama boli vycvičené na to, ako potrieť tvár obete toxínom a následne si umyť ruky.