Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Z podvodu okolo falošných veteránov obvinili 12 ľudí vrátane ministra

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Štátom vyplácaný výsluhový dôchodok pre vojnových veteránov poberá v Kosove okolo 40.000 ľudí. Úrady tvrdia, že polovica z nich vo vojne o nezávislosť proti Srbsku v rokoch 1998-1999 vôbec nebojovala.

Priština 14. septembra (TASR) - Kosovský prokurátor obvinil v piatok 12 ľudí vrátane vysokopostavených štátnych predstaviteľov z finančného podvodu. Podľa obžaloby mali neoprávnene zaregistrovať ako vojnových veteránov tisíce ľudí, ktorí potom dostávali príspevky od štátu v hodnote miliónov eur, píše agentúra Reuters.

Štátom vyplácaný výsluhový dôchodok pre vojnových veteránov poberá v Kosove okolo 40.000 ľudí. Úrady však tvrdia, že polovica z nich vo vojne o nezávislosť proti Srbsku v rokoch 1998-1999 vôbec nebojovala.

Prokurátor Aleksander Lumezi pre Reuters povedal, že medzi obžalovanými je aj kosovský minister pre bezpečnostné služby Rrustem Berisha a jeho zástupca a bývalý premiér Agim Ceku.

Podľa dôkazov, ktoré sú zatiaľ k dispozícii, sa na neoprávnené platby pre falošných veteránov odčerpalo z kosovského rozpočtu 68 miliónov eur. Medzinárodný menový fond (IMF) viackrát varoval, že kosovský dôchodkový program pre veteránov predstavuje veľkú záťaž pre verejné financie krajiny.

Ceku sa k obvineniam odmietol vyjadriť. V rokoch 2006-2008 bol premiérom; teraz šéfuje komisii, ktorá posudzuje žiadosti veteránov o priznanie dôchodkov. On i väčšina vrcholných politických predstaviteľov slúžili počas vojny na vysokých postoch v Kosovskej oslobodzovacej armáde. Požívajú pritom veľký rešpekt kosovského obyvateľstva, čo komplikuje vyšetrovanie.

Jeden z prokurátorov podieľajúcich sa na vyšetrovaní prípadu odišiel z Kosova do Spojených štátov amerických. Tvrdí, že sa mu vyhrážali a nútili ho, aby sa vzdal funkcie, čo vyvolalo kritiku vo Washingtone a v Európskej Únii.