Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Z Libanonu bolo na Izrael vypálených 34 rakiet

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dopady rakiet spôsobili ľahké zranenia dvom civilistom a bližšie nešpecifikované škody.

Jeruzalem 6. apríla (TASR) — Celkovo 34 rakiet bolo vo štvrtok vypálených z južného Libanonu na oblasť Západnej a Hornej Galilei na severe Izraela. Systém protivzdušnej obrany Železná kupola zachytil 25 z nich, no najmenej päť zasiahlo izraelské územie. TASR o tom informuje na základe správy portálu Times of Israel, ktorý sa odvoláva na izraelskú armádu.

Dopady rakiet spôsobili ľahké zranenia dvom civilistom a bližšie nešpecifikované škody.

K zodpovednosti za útok sa bezprostredne nikto neprihlásil.

Po najnovších útokoch sa vo štvrtok večer zíde izraelský bezpečnostný kabinet, ktorý nerokoval už takmer dva mesiace.

Počet rakiet vypálených z Libanonu je podľa TOI najvyšší od vojny medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh, počas ktorej boli v júli a auguste 2006 na Izrael odpálené tisíce rakiet. V auguste 2021 Hizballáh vypálil na severný Izrael 19 rakiet.

Napätie v regióne vzrástlo po tom, ako v mešite al-Aksá v Jeruzaleme došlo v stredu počas razie k potýčkam medzi izraelskou políciou s Palestínčanmi. Palestínski militanti z pásma Gazy začali raketami útočiť na Izrael, na čo Izrael reagoval náletmi.

Hizballáh, úhlavný nepriateľ Izraela, má úzke vzťahy s islamistickým hnutím Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy, a s militantnou skupinou Islamský džihád.