Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Z dvoch obcí v Sýrii evakuovali viac než 7000 civilistov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Sýrska vláda má na základe dohody výmenou za evakuáciu prepustiť približne 1500 väznených stúpencov opozície.

Damask 19. júla (TASR) - Viac než 7000 ľudí evakuovali vo štvrtok z dvoch obcí na severozápade Sýrie po troch rokoch obliehania zo strany sýrskych vzbúrencov. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na sýrske štátne médiá.

Evakuácia obcí Fuah a Kafrídža je súčasťou dohody medzi sýrskou vládou a vzbúrencami. Dohodu sprostredkovali Rusko, jeden z hlavných spojencov sýrskeho prezidenta Bašára Asada, a Turecko, podporovateľ sýrskej opozície. Ide o doposiaľ najrozsiahlejší presun obyvateľstva v sedem rokov trvajúcej sýrskej občianskej vojne.

Sýrska vláda má na základe dohody výmenou za evakuáciu prepustiť približne 1500 väznených stúpencov opozície. Sýrske štátne médiá uviedli, že všetky autobusy s obyvateľmi už z oblasti odišli a v obciach nezostali žiadni civilisti.

Autobusy plné evakuovaných civilistov prešli cez vzbúrencami ovládané územie severosýrskej provincie Idlib do oblasti Aleppa, píše AP.

Dohoda o evakuácii obyvateľov spomenutých dvoch obcí vznikla už vlani, zmaril ju však samovražedný bombový útok na parkovisku pre autobusy, ktorým mali civilistov odviezť. Atentát si vtedy vyžiadal najmenej 100 obetí.