Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Wolfgang Schäuble sa stal lauráetom Ceny Point Alpha 2015

Nemecký spolkový minister financií Wolfgang Schäuble. Foto: TASR/AP

Pripomenul, že Nemci sa dočkali znovuzjednotenia, pretože Európa prekonala svoje rozdelenie.

Rasdorf 21. júna (TASR) - Nemecký spolkový minister financií Wolfgang Schäuble (72) si prevzal dnes za zásluhy o zjednotenie Nemecka Cenu Point Alpha 2015. Práve on bol v čase spoločenských zmien spolkovým ministrom vnútra.

Ocenenie dotované sumou 25.000 eur udeľujú od roku 2005 a medzi jeho doterajšími laureátmi sú napríklad bývalí nemeckí spolkoví kancelári Helmut Kohl a Helmut Schmidt, niekdajší sovietsky prezident Michail Gorbačov a exprezident USA George Bush.

Na dnešnom slávnostnom akte na pamätnom mieste Point Alpha zriadeného v lokalite niekdajšieho amerického monitorovacieho stanovišťa z obdobia studenej vojny, ktoré v súčasnosti leží na hraniciach spolkových krajín Hesensko a Durínsko, prezidentka kuratória Jednota Nemecka, durínska krajinská expremiérka Christine Lieberknechtová ocenila Schäubleho ako veľkého zástancu slobody, vyzdvihla jeho rozumný pragmatizmus, profesionalitu a vedomosti, ale aj vierohodnosť a priamosť, ktoré permanentne zabezpečovali múdru vnútornú i európsku politiku Nemecka, píše tlačová agentúra DPA.

Samotný laureát pripomenul, že Nemci sa dočkali znovuzjednotenia, pretože Európa prekonala svoje rozdelenie. Aj preto treba usilovať o jej ďalšie posilnenie. "Ak si v Európe nezachováme reformný kurz, ak ekonomicky nebudeme dostatočne silní, potom napríklad nebudeme môcť dostatočne pomôcť ani Ukrajine. A potom neobstojíme ani v konflikte s Putinovým Ruskom," cituje oceneného politika nemecká tlačová agentúra.