Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Washington Post: Trump sa rozhodol, že odvolá poradcu McMastera

Na archívnej snímke H.R. McMaster. Foto: TASR/AP

Americký prezident v utorok odvolal ministra Tillersona, pričom v ostatných dňoch podľa agentúry Reuters tiež naznačil, že zmeny na najvrchnejších postoch jeho administratívy sa neskončili.

Washington 16. marca (TASR) - Americký prezident Donald Trump sa rozhodol, že odvolá svojho poradcu pre národnú bezpečnosť Herberta Raymonda McMastera, neočakáva sa však, že to spraví okamžite. S odvolaním sa na päť nemenovaných osôb oboznámených s prezidentovými úmyslami o tom v piatok informoval denník Washington Post.

Trump podľa týchto zdrojov už uvažuje o McMasterovej náhrade, pričom rozmýšľa aj nad niekdajším americkým veľvyslancom pri OSN Johnom Boltonom či personálnym šéfom v Národnej bezpečnostnej rade (NSC) Keithom Kelloggom.

Americký prezident len v utorok odvolal ministra zahraničných vecí Rexa Tillersona, pričom v ostatných dňoch podľa agentúry Reuters tiež naznačil, že zmeny na najvrchnejších postoch jeho administratívy sa ešte neskončili.

"Momentálne som v bode, kedy sa dostávame veľmi blízko k takému kabinetu a ďalším veciam, aké chcem," povedal Trump médiám po odvolaní Tillersona, ktorého v úrade nahradí šéf Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Mike Pompeo.

Podľa Washington Postu sa neočakáva, že by k McMasterovmu odvolaniu došlo okamžite. Naopak je Trump vraj ochotný so zmenou počkať, aby sa vyhol tomu, že McMastera poníži a zároveň maldosť času, aby za neho našiel vhodnú náhradu. Podľa zdrojov denníka prezident s McMasterom osobne nikdy dobre nevychádzal a personálnemu šéfovi Bieleho domu Johnovi Kellymu vraj nedávno povedal, že chce McMastera vymeniť. Trump sa údajne sťažoval, že McMaster je príliš strnulý a jeho brífingy trvajú dlho a zdajú sa byť nepodstatné.

Správu Washington Postu na sociálnej sieti Twitter poprela hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová. Uviedla pritom, že sa práve rozprávala s prezidentom aj McMasterom, ktorý majú na rozdiel od (medializovaných) správ" dobrý pracovný vzťah a na NSC nedošlo k zmenám".

McMaster, 55-ročný generálporučík, ktorý bol účastníkom vojny v Perzskom zálive a slúžil i v Afganistane, je Trumpvým druhým poradcom pre národnú bezpečnosť. V tejto funkcii nahradil Michaela Flynna, ktorý odstúpil vlani vo februári po tom, ako vyšlo najavo, že bol v kontakte s ruským veľvyslancom v USA, pričom o týchto aktivitách klamal viceprezidentovi Mikeovi Penceovi.