Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Výrobca sošiek filmových Oscarov plánuje v Chicagu prepúšťanie

Na snímke sošky Oscarov Foto: TASR/AP

Spoločnosť každý rok vyrobí asi 50 sošiek Oscarov.

Chicago 8. decembra (TASR) - Americká spoločnosť, ktorá v Chicagu vyrába pozlátené sošky filmových Oscarov, prepustí takmer 100 zamestnancov v rámci procesu získania finančného partnera do firmy. Sošky sa však budú naďalej vyrábať v Chicagu, informovala agentúra Associated Press.

R.S. Owens a spol. oznámil tento týždeň na ministerstve obchodu Illinois, že prepustí 95 zo svojich približne 250 zamestnancov 17. decembra, v deň, kedy spoločnosť prevezme jej konkurent St. Regis Crystal.

Owens vyrába slávne sošky cien Americkej akadémie filmových umení a vied od 80. rokov a bude pokračovať v ich výrobe a vo výrobe sošiek televíznych cien Emmy, povedal v piatok prezident spoločnosti Scott Siegel. Jeho starý otec založil spoločnosť v roku 1938, v ostatných rokoch sa však borili s problémami a lacnejšou čínskou konkurenciou.

Spoločnosť každý rok vyrobí asi 50 sošiek Oscarov, ktoré sú 34,3 centimetra vysoké a vážia 450 gramov. Sú vyrobené z kovovej zliatiny a sú pozlátené.

Siegel povedal, že spoločnosť začne čoskoro pracovať na soškách Oscarov, ktoré sa budú slávnostne odovzdávať 24. februára. Problémy s cenou práce spôsobuje podľa neho ich ručné leštenie. "Iba samotná soška si vyžaduje vyše hodinové leštenie a jej základňa ďalších asi 45 minút," povedal.