Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

Vrcholní predstavitelia EÚ odsúdili útoky hnutia Hamas na Izrael

Autá horia po tom, čo ich v sobotu 7. októbra 2023 zasiahli rakety z pásma Gazy v izraelskom Aškelone. Palestínski militanti v pásme Gazy prenikli v sobotu do južného Izraela a vypálili na krajinu tisíce rakiet, zatiaľ čo Izrael v reakcii na to začal útočiť na ciele v pásme Gazy. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda vyhlásila vojnový stav a spustila útoky na ciele v pásme Gazy.

Brusel 7. októbra (TASR) - Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell a predseda Európskej rady Charles Michel v sobotu odsúdili útoky hnutia Hamas na Izrael. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

Borrell na sociálnej sieti X (predtým Twitter) uviedol, že EÚ správy z Izraela sleduje. "Jednoznačne odsudzujeme útoky hnutia Hamas," napísal. "Toto hrozné násilie sa musí bezprostredne skončiť. Terorizmus a násilie nič nevyriešia," dodal. EÚ podľa jeho slov v týchto náročných chvíľach vyjadruje solidaritu s Izraelom.



"Rázne odsudzujeme bezhlavé útoky voči Izraelu a jeho obyvateľom z tohto rána, ktoré spôsobujú teror a násilie voči nevinným obyvateľom," uviedol Michel. EÚ podľa jeho slov vyjadruje solidaritu Izraelčanom a stojí pri nich.

Militantné hnutie Hamas v piatok vypálilo na Izrael stovky rakiet a palestínski ozbrojenci prenikli z pásma Gazy na územie Izraela. Izraelská armáda vyhlásila vojnový stav a spustila útoky na ciele v pásme Gazy.