Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Podľa Volkera môže Rusko čeliť novým sankciám za zadržanie lodí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ruské sily 25. novembra v oblasti Kerčského prielivu zadržali tri lode ukrajinských námorných síl a 24 námorníkov.

Kyjev 17. decembra (TASR) - Rusko môže čoskoro čeliť novým sankciám Západu za zadržanie troch lodí ukrajinských námorných síl. Uviedol to v pondelok špeciálny vyslanec Spojených štátov pre Ukrajinu Kurt Volker.

Možnosť nových sankcií bola "súčasťou diskusií, ktoré som mal dnes s kolegami z EÚ", povedal Volker počas online brífingu.

"Predstava, že je potrebné reagovať niektorými ďalšími sankciami, sa zdá byť tou, ktorá získava na sile. Nebol by som vôbec prekvapený, keby sa to udialo v nasledujúcom mesiaci alebo dvoch," dodal Volker, ktorého citovala agentúra AFP.

Agentúra pripomenula, že ruské sily 25. novembra v oblasti Kerčského prielivu zadržali tri lode ukrajinských námorných síl a 24 námorníkov.

Kyjev obvinil Moskvu zo spustenia novej fázy agresie a vyzval na ďalšie sankcie v reakcii na tento prvý otvorený vojenský incident medzi krajinami od roku 2014, keď Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym. Západné mocnosti vrátane USA a Európskej únie odsúdili kroky Ruska a vyzvali ho, aby prepustilo ukrajinských námorníkov a lode.