Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Samovražedná atentátnička zabila vo Volgograde najmenej 16 ľudí

Foto: youtube

Atentátnička aktivovala nálož doplnenú klincami a kovovými predmetmi so silou rovnajúcou sa približne 10 kilogramom TNT v priestore pred detektormi kovu vo vnútri staničnej budovy.

Moskva 29. decembra (TASR) - Bombový útok v juhoruskom Volgograde, ktorý si vyžiadal najmenej 16 obetí, spáchala samovražedná atentátnička Oksana Aslanovová.

Oznámila agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na zdroj z dagestanského ministerstva vnútra. Podľa zdroja totožnosť atentátničky potvrdila predbežná identifikácia.

Aslanovová bola na ruskom zozname hľadaných osôb od júna 2012. Jej telesné pozostatky odviezli z miesta explózie na odobratie vzoriek DNA.

Podľa servera LifeNews TV bola Aslanovová v minulosti dvakrát vydatá za militantov - obaja jej manželia však zahynuli násilnou smrťou. Údajne tiež bola blízkou priateľkou Naidy Asijalovej, ktorá stála za októbrovým útokom vo Volgograde. Zahynulo pri ňom šesť ľudí a vyše 30 utrpelo zranenia.

Dnešný výbuch otriasol budovou železničnej stanice vo Volgograde, asi 900 kilometrov juhovýchodne od Moskvy, okolo 12.45 miestneho času. Atentátnička aktivovala nálož so silou rovnajúcou sa približne 10 kilogramom TNT pred detektormi kovu pri hlavnom vchode do staničnej budovy. Ničivú silu nálože znásobili klince a kovové predmety.

Úrady Volgogradskej oblasti podvečer potvrdili zvýšenie počtu obetí na 16, keď v nemocniciach zomreli ďalší dvaja zranení, uviedla televízia RT.

Smrtiaci výbuch vo Volgograde už odsúdil Biely dom, generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen i predseda Európskej rady Herman Van Rompuy.

Galéria: Výbuch na železničnej stanici vo Volgograde





Podľa rôznych zdrojov utrpelo pri dnešnom útoku zranenia 37 až 45 osôb. Osem z nich, vrátane deväťročného dievčaťa, previezli do nemocníc v kritickom stave.



Prevádzku železničnej stanice prerušili len čiastočne, naďalej cez ňu prechádzajú diaľkové spoje.

Dnešný útok bol najhorším v Ruskom vnútrozemí od roku 2011, keď islamistickí extrémisti zabili na moskovskom letisku Domodedovo 37 ľudí.

Lajčák bombový útok odsúdil

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.
Foto: TASR
Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák vyjadril svoje rozhorčenie nad dnešným krvavým teroristickým útokom v budove železničnej stanice v juhoruskom Volgograde. V tejto súvislosti poslal svojmu ruskému kolegovi Sergejovi Lavrovovi sústrastný telegram. TASR o tom informoval tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.

V mene Slovenska v ňom vyjadril hlbokú sústrasť rodinám a príbuzným obetí. Zároveň ubezpečil, že SR odsudzuje všetky akty terorizmu kdekoľvek vo svete. "Sami sme sa pred dvoma dňami stali terčom aktu terorizmu v Afganistane a dobre chápeme, aké zdesenie a aké pocity sprevádzajú okamihy bezprostredne po takomto ohavnom čine," uviedol Lajčák.