Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rakúska polícia varuje pred vírusom a predplatenými poukážkami

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Obeťou vírusu a podvodmi s predplatenými poukážkami sa môže stať každý používateľ internetu.


Eisenstadt 24. februára (TASR) - Rakúska polícia varuje všetkých používateľov internetu pred falošným policajným vírusom a podvodnými poukážkami na zvýšenú opatrnosť.

Obeťou vírusu a podvodmi s predplatenými poukážkami sa môže stať každý používateľ internetu. V prípade vírusu sa používateľovi objaví policajné logo a páchatelia ho začnú upozorňovať, že si prezeral zakázané pornografické stránky. Varujú ho, že musí zaplatiť elektronickým prevodom 100 eur, v opačnom prípade mu okamžite zablokujú počítač.

Podvodmi s predplatenými poukážkami alebo kupónmi sú ohrození väčšinou obchodníci, ktorí ich predávajú.  Podvodníci najčastejšie telefonicky kontaktujú čerpacie stanice alebo trafiky a žiadajú PIN kód týchto poukážok. V krátkom čase sa potom uskutočnia nezvratné peňažné transakcie. Spôsobenú škodu musí uhradiť obeť. Na svojej stránke http://www.polizei.gv.at/bgld/start.aspx na to upozorňuje riaditeľstvo polície v spolkovej krajine Burgenland a vyzýva používateľov internetu na zvýšenú opatrnosť. Predtým, ako zaplatí nejakú sumu, mal by si účastník overiť, či neznáme konto je skutočne kontom prijímateľa. V prípade podozrenia treba okamžite kontaktovať bezpečnostné zložky.

Polícia zároveň upozorňuje, že páchateľ alebo páchatelia vystupujú profesionálne - sú milí, priateľskí, zdvorilí, ochotní. Na svojej internetovej stránke uvádza desať rád a v prípade ohrozenia či zneužitia radí kontaktovať Spolkový kriminálny úrad (BKA) alebo poslať podnet na mailovú adresu against-cybercrime@bmi.gv.at.