Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vietnam si pripomenul 50. výročie masakru v dedine My Lai

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prítomní po minúte ticha položili kvetiny k pomníku obetí v podobe sochy matky s bezvládnym dieťaťom v náručí.

Hanoj 16. marca (TASR) - Vojnoví veteráni a preživší z radov civilistov si v piatok vo Vietname pripomenuli 50. výročie masakru v dedine My Lai, neslávne známeho vojnového zločinu amerických síl počas vietnamskej vojny.

Spomienkové podujatie, na ktorom sa zúčastnilo vyše 1000 ľudí z celého sveta, sa konalo na mieste týchto vrážd, informuje agentúra DPA. Medzi účastníkmi bola i delegácia amerických veteránov zo združenia Veterans for Peace.

Prítomní po minúte ticha položili kvetiny k pomníku obetí v podobe sochy matky s bezvládnym dieťaťom v náručí. Nasledovali modlitby a zapálenie sviečok. Neďaleko tohto pietneho miesta je i múzeum venované masakru.

Dňa 16. marca 1968 vyslali rotu amerických vojakov Charlie do dediny My Lai so zámerom zneškodniť elitnú skupinu Vietkongu. So žiadnym odporom sa však rota nestretla, namiesto toho zavraždila 504 neozbrojených civilistov.

Masaker, ktorý neskôr odhalil americký novinár Seymour Hersh, polarizoval verejnú mienku Američanov a inicioval protivojnové hnutie v USA. Komunistický Sever informoval o masakri omnoho skôr ako americké médiá.

Okrúhle výročie tejto tragickej udalosti prichádza v čase, keď sú bilaterálne vzťahy medzi Vietnamom a USA najsilnejšie od roku 1995, keď došlo k ich normalizácii. Spojené štáty sú jedným z najvýznamnejších obchodných partnerov Vietnamu.

Od ukončenia vietnamskej vojny v roku 1975 navštívili Vietnam štyria americkí prezidenti.