Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Prezident Sísí vyhlásil, že sa osobne zapojí do boja proti IS

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, archívne foto Foto: TASR/AP

Výsledok prezidentských volieb naplánovaných na 26.-28. marca je vopred daný, keďže bývalý generál a súčasný prezident Sísí sa uchádza o znovuzvolenie prakticky bez protikandidáta.

Káhira 25. marca (TASR/TABLET.TV) - Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí necelé dva týždne pred prezidentskými voľbami vyhlásil, že je pripravený osobne sa pridať k bezpečnostným silám bojujúcim proti islamským militantom na Sinajskom polostrove. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

Výsledok prezidentských volieb naplánovaných na 26.-28. marca je vopred daný, keďže bývalý generál a súčasný prezident Sísí sa uchádza o znovuzvolenie prakticky bez protikandidáta. Jeho jediným vyzývateľom je málo známy politik Músá Mustafá Músá, ktorý Sísího podporuje. Jeho prihlásenie sa do volieb na poslednú chvíľu je preto považované za pokus "zachrániť tvár" Egypta.



Sísí, ktorý nepochybne dosiahne vo voľbách drvivé víťazstvo, a jeho podporovatelia vyzývajú voličov, aby prišli odovzdať hlas, keďže vysoká účasť zaručí voľbám legitimitu.

Sísí sa vo štvrtok v televíznom príhovore zaviazal, že bude viesť boj proti militantom vedeným Islamským štátom (IS) až do konca. "Buď spolu prežijeme, alebo spolu zomrieme," vyhlásil a myslel tým seba aj bezpečnostné sily.

"Bojujeme proti novodobým odpadlíkom... bojujeme za Alaha," povedal.