Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Venezuela vypovedala amerických diplomatov, mali rozvracať krajinu

Prezident Nicolas Maduro Foto: TASR/AP

Diplomati Kelly Keiderlingová, chargé d'affaires na veľvyslanectva USA v Caracase, Elizabeth Hunderlandová a David Mutt dostali 48 hodín na opustenie Venezuely.

Caracas 1. októbra (TASR) - Ľavicový venezuelský prezident Nicolás Maduro v pondelok oznámil, že s okamžitou platnosťou vypovedal krajiny troch amerických diplomatov, ktorí mali byť zapojení do pokusov o jej destabilizáciu.

"Yankeeovia, choďte domov! Vypadnite z Venezuely!" povedal Maduro v prejave na armádnom podujatí na severozápade Venezuely, ktorého záznam vysielala štátna televízia VTV.

Diplomati Kelly Keiderlingová, chargé d'affaires na veľvyslanectva USA v Caracase, Elizabeth Hunderlandová a David Mutt dostali 48 hodín na opustenie Venezuely.

Podľa Madura sa previnili tým, že sa stretávali s členmi "krajnej pravice", financovali a nabádajú ju, aby sabotovala elektrickú rozvodnú sústavu a ekonomiku. "Vo svojich rukách mám dôkazy," povedal Maduro.

Veľvyslanectvo USA v Caracase uviedlo, že oznámenie o vypovedaní diplomatov mu ešte nedoručili, no Madurove obvinenia považuje za nepodložené. Americké ministerstvo zahraničných vecí sa k prípadu zatiaľ nevyjadrilo.

Venezuela už v marci vypovedala dvoch amerických vojenských pridelencov, na čo Spojené štáty recipročne reagovali vypovedaním dvoch venezuelských diplomatov.

Od začiatku svojho pôsobenia vo funkcii prezidenta v apríli tohto roku Maduro urobil podľa televízie CNN en Espaňol najmenej 11 vyhlásení, v ktorých obvinil USA z pokusov destabilizovať jeho vládu alebo ho zavraždiť. Maduro minulý týždeň zrušil svoju cestu do New Yorku na Valné zhromaždenie OSN, čo zdôvodnil obavami o svoj život.