Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Vo Venezuele si voliči vyberajú nástupcu Huga Cháveza

Volička hlasuje vo volebnej miestnosti v Caracase Foto: TASR/AP

O priazeň voličov sa uchádza sedem kandidátov.

Caracas 14. apríla (TASR) - Občania Venezuely si dnes volia nástupcu zosnulého prezidenta Huga Cháveza. Sú to druhé prezidentské voľby v krajine za šesť mesiacov.

O priazeň voličov sa uchádza sedem kandidátov. Hlavnými favoritmi sú zastupujúci prezident Nicolas Maduro, ktorého si ako nástupcu vybral sám Chávez, a vodca opozície Henrique Capriles.

Maduro (50) je bývalý minister zahraničných vecí. V októbri ho Hugo Chávez vymenoval za viceprezidenta. Počas predvolebnej kampane sa označil za Chavézovho apoštola, napísala agentúra Reuters.

Henrique Capriles (40) je guvernér štátu Miranda, druhého najobývanejšieho štátu Venezuely. Vyštudoval právo a vo veku 26 rokov sa stal najmladším poslancom krajiny. Na prezidenta kandidoval už minulý rok, získal 44 percent všetkých hlasov. Svoju politiku označuje za "progresívnu" a chce kopírovať model brazílskej modernej ľavice.

Vo Venezuele môžu voliť všetci občania, ktorí dovŕšili 18 rokov. Na voľby dohliada viac ako 3000 venezuelských a 240 medzinárodných pozorovateľov. Prezident sa v krajine volí na šesťročné obdobie.

Fotogaléria z prezidentských volieb: