Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Venezuela: Novým prezidentom sa stal Chávezov obľúbenec Nicolás Maduro

Nicolás Maduro Foto: TASR/AP

Päťdesiatročný Maduro však zvíťazil len tesným rozdielom necelých dvoch percent.

Caracas 15. apríla (TASR) - Novým prezidentom Venezuely sa v nedeľňajších voľbách stal Nicolás Maduro, ktorého si za svojho nástupcu vybral v marci zosnulý Hugo Chávez.

Vyplýva to z výsledkov volieb, ktoré dnes ráno zverejnila volebná komisia CNE po sčítaní viac ako 99 percent hlasov.

Päťdesiatročný Maduro však zvíťazil len tesným rozdielom necelých dvoch percent. Podľa CNE získal 50,66 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho o desať rokov mladší opozičný kandidát Capriles si získal dôveru 49,07 percenta Venezuelčanov.

Capriles si tak svoj výsledok zo 7. októbra 2012, keď ho s 55 percentami hlasov porazil práve Chávez, zlepšil približne o päť percent, na zmenu moci to však nestačilo. Účasť voličov dosiahla okolo 78 percent, bola teda o niečo nižšia ako vlani.

Vzhľadom na tesný výsledok volieb Maduro, inak bývalý minister zahraničných vecí, v prvej reakcii uviedol, že je ochotný nechať prerátať odovzdané hlasy a vyzval obyvateľov na zachovanie pokoja. Pred voľbami povedal, že pokračovať v Chávezom začatej "bolívarovskej revolúcii" a upevňovaní socializmu. Jeho mandát trvá do roku 2019.

"Nechceme násilie, chceme mier," povedal Maduro v prejave k národu. "Chcú (opozícia) kontrolu, my ju vítame ... Formálne som požiadal národnú volebnú komisiu, aby vykonala kontrolu."

Capriles v nedeľu varoval pred údajnou snahou "zmeniť vôľu vyjadrenú ľudom" v nedeľňajších voľbách hlavy štátu. Požadoval, aby volebné orgány formálne vyhlásili koniec hlasovania. Volebné miestností sa zatvorili v nedeľu po 12 hodinách o 18.30 miestneho času (dnes o 0.30 h SELČ), ale tam, kde ešte čakali v radoch voliči, sa hlasovanie predĺžilo.

O priazeň takmer 19 miliónov voličov sa uchádzalo sedem kandidátov. Hlavnými favoritmi však boli Maduro a Capriles. Pred voľbami neboli povolené prieskumy verejnej mienky a nebol stanovený termín zverejnenia prvých predbežných oficiálnych výsledkov.

Na hlasovanie dozeralo 3435 miestnych a 240 medzinárodných pozorovateľov.

Chávez bol pri moci 14 rokov. Po víťazstve vo vlaňajších voľbách sa však jeho zdravie od polovice decembra prudko zhoršilo do takej miery, že nikdy oficiálne nezačal nové šesťročné funkčné obdobie. Chávez zomrel v Caracase 5. marca na rakovinu, keď sa predtým chodil niekoľko mesiacov liečiť na Kubu.

Tieto prezidentské voľby sprevádzali masívne útoky hackerov na webovú stránku volebnej komisie a twitterové kontá Madura a vládnucej socialistickej strany.

Opozičný kandidát Capriles odmietol tesné víťazstvo Madura

Venezuelský opozičný vodca Henrique Capriles odmietol dnes akceptovať tesné víťazstvo kandidáta vládnucej strany Nicolása Madura v prezidentských voľbách a žiadal dôkladné preverenie výsledkov, ako aj opätovné sčítanie hlasov.

"Máme rozdielne výsledky," citovala vyjadrenie Caprilesa (40) krátko po polnoci miestneho času tlačová agentúra Reuters. Podľa jeho slov sa objavilo 3000 hlásení o nezrovnalostiach pri nedeľňajších voľbách, uviedla agentúra DPA.

Oficiálne výsledky zverejnené volebnou komisiou ukázali, že Capriles získal 49,07 percenta a Maduro 50,66 percenta odovzdaných hlasov. Rozdiel medzi oboma hlavnými kandidátmi bol len približne 235.000 hlasov, pričom oprávnených bolo hlasovať takmer 19 miliónov Venezuelčanov.

Capriles sa pred vyhlásením výsledkov volieb stretol s vojenským velením

Vládni stúpenci oslavujú víťazstvo dočasného úradujúceho venezuelského prezidenta Nicolasa Madura po vyhlásení oficiálnych výsledkov nedeľnajších prezidentských volieb v Caracase 14. apríla 2013.
Foto: TASR/AP
Člen štábu vodcu venezuelskej opozície informoval, že Henrique Capriles sa stretol s členmi najvyššieho velenia venezuelskej armády. Oznámila to agentúra AP.

Schôdzka sa uskutočnila viac ako štyri hodiny po uzavretí volebných miestností v prezidentských voľbách, ktorých víťazom sa stal Caprilesov najväčší súper Nicolás Maduro.

Nezávislý bezpečnostný analytik Rocio San Miguel vo svojom mikroblogu na sieti Twitter napísal, že na schôdzke bol prítomný aj minister vnútra Nestor Reverol.

Člen štábu hovoril pod podmienkou zachovania anonymity a nepoznal podrobnosti Caprilesovho stretnutia s predstaviteľmi vojenského velenia. Schôdzka sa uskutočnila v čase, keď mal Caprilesov štáb k dispozícii prvé výsledky sčítania hlasov, na základe čoho usúdil, že kandidát opozície vyhráva.

Capriles vo svojom vyhlásení uviedol, že ak aj bol Maduro doteraz nelegitímnym vodcom Venezuely, teraz je jeho nelegitímnosť ešte väčšia. "Nebojoval som dnes proti kandidátovi, ale proti veľkému zneužívaniu moci," vyhlásil 40-ročný Capriles.

Aj keď prívrženci opozície v uliciach skandovali "Podvod" a trieskali do hrncov a panvíc, Capriles ich nevyzval, aby proti výsledkom volieb protestovali na uliciach.

Madurovi priaznivci sa po skončení hlasovania zišli pred prezidentským palácom na námestí Miraflores v Caracase, kde sa im prihovoril zvolený prezident. Prisľúbil, že bude pokračovať v politickej línii svojho mentora, zosnulého Huga Cháveza, a najmä v jeho sociálnych projektoch pre materiálne slabšie vrstvy obyvateľstva.

Jonni González z jedného z chudobných predmestí Caracasu uviedol pre AP, že uplynulých "14 rokov ukázalo, že socializmus je riešením nielen pre Venezuelu, ale pre celé ľudstvo. Je to riešenie pre svetovú chudobu. Capriles predstavuje kapitalizmus".

Capriles postavil svoju kampaň na prísľube zaviezť brazílsky model proobchodnej politiky s veľkými výdavkami štátu pre sociálnu sféru. Chcel však presadiť aj postupný odklon od Chávezovej hospodárskej politiky - postupný pre to, aby nedošlo vo Venezule k politickej a hospodárskej nestabilite.

Opozičný vodca chcel skoncovať aj s pomocou ľavicovým vládam v krajinách Latinskej Ameriky, ako je Kuba, Ekvádor, Bolívia a Nikaragua, a utlmiť spojenectvo s krajinami ako Irán či Sýria, ktoré presadzoval Chávez.

Spor ohľadom výsledku volieb vo Venezuele vyvoláva podľa niektorých analytikov obavy z politických nepokojov v krajine, ktorá má veľké zásoby ropy, hoci bezprostredne po voľbách bola situácia viac-menej pokojná.