Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

EÚ a Limská skupina odsúdili zatknutie opozičného politika Zambrana

Na archívnej snímke z 5. januára 2019 Edgar Zambran (vľavo) v Caracase. Venezuelské bezpečnostné sily zadržali v stredu 8. mája 2019 druhého najvyššieho predstaviteľa tamojšieho parlamentu ovládaného opozíciou, podpredsedu Edgara Zambrana. Foto: TASR/AP

Námestníčka ministra zahraničných vecí USA Kimberly Breierová na Twitteri varovala, že venezuelský prezident Nicolás Maduro a jeho spoločníci sú priamo zodpovední za Zambranovu bezpečnosť.

Bogota 9. mája (TASR) - Európska únia a Limská skupina vo štvrtok odsúdili zatknutie podpredsedu venezuelského parlamentu Edgara Zambrana, ktorým podľa nich došlo k porušeniu ústavy krajiny, informovala agentúra DPA.

Zambrana, ktorý je druhým najvyšším predstaviteľom opozíciou ovládaného Národného zhromaždenia, zatkli v stredu venezuelské bezpečnostné sily.

"Zambranovo zatknutie je politicky motivovaný krok, ktorý má za cieľ umlčať Národné zhromaždenie," uvádza sa vo vyhlásení EÚ, ktorá žiada jeho okamžité prepustenie

EÚ bude podľa vyhlásenia aj naďalej prostredníctvom rôznych politických nástrojov reagovať na pokračujúce narúšanie činnosti demokratických inštitúcií, právneho štátu a ľudských práv.

Limská skupina združujúca 13 latinskoamerických krajín a Kanadu venezuelskú vládu obvinila zo "svojvoľného porušenia" Zambranovej poslaneckej imunity.

Zatknutie je "v rozpore s ústavou" a zároveň porušením "demokratických princípov a ľudských práv uznaných medzinárodným právom", uvádza sa vo vyhlásení skupiny.

Námestníčka ministra zahraničných vecí USA Kimberly Breierová na Twitteri varovala, že venezuelský prezident Nicolás Maduro a jeho spoločníci sú priamo zodpovední za Zambranovu bezpečnosť. "Ak nebude okamžite prepustený, bude to mať dôsledky," uviedla.

Predstavitelia venezuelskej vlády oznámili, že Zambrano a viacero ďalších zákonodarcov čelí vyšetrovaniu pre podozrenie z vlastizrady a podnecovania do vzbury. Zambrano je jedným z deviatich politikov, ktorí sa objavili po boku opozičného vodcu Juana Guaidóa, keď 30. apríla bezúspešne vyzýval armádu na povstanie proti prezidentovi Nicolásovi Madurovi.

Napätie vo Venezuele sa stupňuje od 23. januára, keď sa predseda parlamentu Guaidó vyhlásil za úradujúceho prezidenta. Najnovší pokus o puč odštartoval dvojdňové potýčky bezpečnostných síl s demonštrantami, ktoré si vyžiadali päť obetí na životoch a desiatky zranených.