Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pápež ukončil činnosť komisie Ecclesia Dei

Pápež František. Foto: TASR/AP

Lefebvre ho založil v roku 1970 a bratstvo sa rýchlo dištancovalo od reforiem prijatých na druhom vatikánskom koncile.

Vatikán 19. januára (TASR) - Pápež František ukončil činnosť komisie, ktorá sa zúčastňovala na dialógu s tradicionalistickým katolíckym bratstvom založeným francúzskym arcibiskupom Marcelom Lefebvrom, keďže sa vzťahy Vatikánu s touto frakciou stabilizovali. Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra AFP.

František vydal apoštolský list, ktorým oficiálne zrušil papežskú komisiu s názvom Ecclesia Dei, ustanovenú v júli 1988 pápežom Jánom Pavlom II., so zámerom riadiť vzťahy s Kňazským bratstvom svätého Pia X. známym ako FSSPX.

Lefebvre ho založil v roku 1970 a bratstvo sa rýchlo dištancovalo od reforiem prijatých na druhom vatikánskom koncile. Kňazi tohto spolku pokračovali v slúžení omší po latinsky a boli počas nich otočení k cirkevnému zhromaždeniu chrbtom.

Vzťahy dosiahli najnižší bod v júni 1988, keď Lefebvre vysvätil štyroch biskupov bez súhlasu pápeža, čo viedlo k tomu, že tohto kontroverzného arcibiskupa i zmienených štyroch biskupov vylúčili z rímskokatolíckej cirkvi. Lefebvre zomrel o tri roky nato, avšak pápež Benedikt XVI. v roku 2009 exkomunikovanú štvoricu biskupov vrátil do funkcie.

FSSPX má v súčasnosti približne 600 kňazov, zatiaľ čo katolícka cirkev disponuje na celom svete 400.000 kňazmi.