Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Vandal poškodil obraz Ivana Hrozného v Tretiakovskej galérii v Rusku

Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Autorom obrazu je známy ruský maliar Iľja Repin.

Moskva 26. mája (TASR) - Ruská polícia zadržala muža podozrivého z poškodenia maľby cára Ivana Hrozného, ktorá je vystavená v moskovskej Štátnej Tretiakovskej galérii. Autorom obrazu je známy ruský maliar Iľja Repin, informovala v sobotu agentúra DPA.

Dielo s názvom "Ivan Hrozný a jeho syn Ivan, 16. novembra 1581" poškodil v piatok večer muž, ktorý bol medzi poslednými návštevníkmi galérie. Ako ničiaci nástroj mu poslúžil stĺpik z kovovej zábrany, ktorým sa mu podarilo rozbiť ochranné sklo a roztrhnúť monumentálne plátno na troch miestach.

"Našťastie nedošlo k poškodeniu najhodnotnejších častí, teda tvárí a rúk cára a cároviča," uvádza sa v správe uverejnenej na webovej stránke galérie, z ktorej citovala agentúra DPA.

Páchateľ (37), ktorého zadržali bezprostredne po čine, priznal, že sa pred činom posilnil vodkou, ktorú si objednal v kaviarni galérie. Maľbu zobrazujúcu, ako Ivan Hrozný zabil vlastného syna, podľa vlastných slov poškodil kvôli nepresnému zobrazeniu historických udalostí.

Muža z Voronežskej oblasti na juhozápade Ruska obvinili z poškodenia súčasti národného kultúrneho dedičstva. V prípade usvedčenia mu hrozí až trojročný väzenský trest.

Ivan IV. zvaný Hrozný panoval ako moskovské knieža a následne ruský cár v rokoch 1533-1584. Podľa dobových prameňov v roku usmrtil svojho syna Ivana, keď ho počas hádky udrel žezlom do hlavy. Obraz od realistického maliara Iľju Repina (1844-1930) je súčasťou zbierok Tretiakovskej galérie od roku 1885.