Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Nepokoje na predmestí Damasku si vyžiadali vyše 80 mŕtvych

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

"Mesto vyzerá ako kasárne," konštatoval obyvateľ Damasku s tým, že vojenská prítomnosť vládnych síl v celom meste bola výrazne posilnená.

Bejrút 19. marca (TASR) - Vyše 80 ľudí dnes zahynulo na predmestí sýrskeho hlavného mesta Damask v bojoch, ktoré tam prepukli v noci nadnes medzi povstalcami zo Slobodnej sýrskej armády a silami vernými prezidentovi Bašárovi Asadovi. Informovali o tom opoziční aktivisti.

"Bolo zabitých asi 50 príslušníkov vládnych síl, vrátane jedného dôstojníka," citovala tento zdroj agentúra DPA.

"Mesto vyzerá ako kasárne," konštatoval obyvateľ Damasku s tým, že vojenská prítomnosť vládnych síl v celom meste bola výrazne posilnená.

Podľa svedkov, na ktorých sa odvoláva agentúra Reuters, zneli jednou z najstráženejších štvrtí mesta zvuky ťažkej guľometnej paľby a výbuchy granátov na raketový pohon. Vo štvrti Mazza sa nachádza niekoľko veľvyslanectiev, štátnych inštitúcií a bývajú tam poprední verejní činitelia.

Strety v hlavnom meste nasledovali po krvavom víkende, keď pri sérii útokov v Damasku a druhom najväčšom meste Aleppo zomrelo najmenej 29 ľudí a desiatky utrpeli zranenia.

OSN odhaduje, že od začiatku povstania vlani v marci zahynulo v Sýrii vyše 8000 ľudí. V uplynulých týždňoch sýrska armáda uskutočnila ofenzívy proti baštám opozície v mestách Homs, Idlib a Dará.