Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

V talianskych Dolomitoch si pripomenuli prvé výročie tragickej lavíny

Foto: TASR/Michal Svítok

Vyšetrovanie tragédiu pripísalo vysokým teplotám na jar minulého roku a veľkému množstvu vody vo vnútri ľadovca.

Rím 2. júla (TASR) - V talianskych Dolomitoch sa počas víkendu uskutočňuje niekoľko spomienkových akcií na ničivú lavínu v masíve Marmolada, ktorá si pred rokom vyžiadala 11 obetí. V pondelok sa bude za obete slúžiť omša a odhalia im pamätnú tabuľu. TASR informuje podľa agentúry DPA.

Z ľadovca na Marmolade sa 3. júla minulého roku odlomilo asi 63.300 metrov kubických ľadu a rýchlosťou až 80 metrov za sekundu sa spolu s kamením a pôdou zosunulo do údolia. Zahynulo deväť Talianov a dvaja Česi, keď vystupovali po hlavnej trase hore. Osem ďalších ľudí bolo zranených.

Prezident severotalianskeho regiónu Venetia Luca Zaia tragédiu označil za "ranu, na ktorú nikdy nezabudneme". Jazva na ľadovci zostáva stále viditeľná.

Vyšetrovanie tragédiu pripísalo vysokým teplotám na jar minulého roku a veľkému množstvu vody vo vnútri ľadovca. Trestné konanie pre nedbanlivosť úrady minulý mesiac zrušili, pretože nehoda sa nedala predvídať.

Toto rozhodnutie privítal veterán horolezectva Reinhold Messner. Pre denník La Repubblica povedal, že skúsení horolezci očakávali odlomenie časti ľadovca. "Nikto nemohol predpovedať presný termín, kedy sa to stane," povedal Messner.

Pri horolezectve nikdy nemôže byť zabezpečená absolútna bezpečnosť, dodal 78-ročný horolezec, ktorý ako prvý vystúpil bez kyslíka na všetky najvyššie hory sveta. Pripomenul, že súčasné klimatické zmeny vytvárajú veľkú nestabilitu. "Alpy sú preto čoraz krehkejší, problematický a rizikový región," zdôraznil Messner.