Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V súvislosti s útokom na opozičného lídra zatkli v Turecku 6 osôb

Tureckí policajti, archívna snímka. Foto: TASR/AP

K útoku došlo tri týždne po tureckých komunálnych voľbách.

Ankara 22. apríla (TASR) - Turecká polícia v pondelok zatkla šesť osôb v súvislosti s nedeľňajším útokom na predsedu hlavnej tureckej opozičnej strany Republikánskej ľudovej strany (CHP) Kemala Kiličdaroglu. Medzi zatknutými je aj člen vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). S odvolaním sa na miestne médiá o tom informovala agentúra AFP.

Hlavného podozrivého z útoku - uvedeného pod iniciálami O. S. - zadržala podľa tamojšej televíznej stanice NTV polícia v meste Sivrihisar, približne 100 kilometrov juhozápadne od Ankary.

Útočníka neskôr predstavitelia AKP identifikovali ako svojho člena Osmana Sarigüna, pričom dodali, že ten bude v súvislosti s incidentom čeliť disciplinárnemu konaniu a hrozí mu vylúčenie zo strany.

"AKP je proti akejkoľvek forme násilia. Princípy našej strany násilie jednoznačne odmietajú. Násilie nemá v demokratickej spoločnosti miesto," uviedol na margo incidentu hovorca AKP Ömer Čelik.

Kiličdarogla napadla ešte v nedeľu skupina mužov počas pohrebu padlého tureckého vojaka, ktorý prišiel o život zrážkach so zakázanou organizáciou Stranou kurdských pracujúcich (PKK).

Desiatky pokrikujúcich a päsťami búšiacich mužov sa ďalej od opozičného lídra pokúšala udržať jeho ochranka, ktorej sa ho napokon podarilo z miesta vyviesť. Televízia CNN Türk informovala, že Kiličdaroglu sa pred rozhnevaným davom nakrátko ukryl v neďalekej budove, z ktorej ho následne odviezli obrneným vozidlom.

K útoku došlo tri týždne po tureckých komunálnych voľbách. V nich uspela vládnuca AKP vo väčšine miest, avšak práve na úkor opozičných kandidátov z CHP prišla po dlhých rokoch o posty primátorov v Istanbule i Ankare. V prípade Istanbulu AKP žiada o opakovanie volieb, pričom sa odvoláva na údajné nezrovnalosti.