Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

ŠPANIELSKO: Zranených navštívil panovnícky pár, stav 12 je kritický

Na snímke sprava španielsky kráľ Filip VI. a jeho manželka španielska kráľovná Letizia prišli navštíviť zranených po štvrtkovom teroristickom útoku v nemocnici v Barcelone 19. augusta 2017. Foto: TASR/AP

Auto, hľadané v súvislosti so štvrtkovými útokmi, sa našlo pri Barcelone.

Madrid 19. augusta (TASR) - Španielsky panovnícky pár navštívil dnes v Barcelone hospitalizovaných zranených po štvrtkovom teroristickom útoku v centre katalánskej metropoly.



Kráľ Filip VI. a kráľovná Letizia sa najskôr v nemocničnom zariadení Hospital del Mar stretli s viacerými pacientmi vrátane detí.

Výraz tváre španielskeho panovníka a jeho manželky vyjadroval vážnosť situácie a značné znepokojenie prominentných návštevníkov pacientov.

Ďalšou plánovanou zastávkou panovníckeho páru bola nemocnica Hospital de Sant Pau, v ktorej je v starostlivosti personálu takisto viacero poškodených po vrážaní dodávky do masy ľudí v centre Barcelony.

Stav 12 ľudí zranených v útokoch v Španielsku je kritický, hovoria lekári


Katalánske úrady dnes informovali, že po štvrtkových teroristických útokoch v Barcelone a prímorskom letovisku Cambrils zostáva v nemocniciach 54 zranených, pričom stav 12 z nich je kritický.

Informovala o tom dnes agentúra AP s tým, že 78 zranených bolo už prepustených do domáceho ošetrenia.

Vláda španielskeho regiónu Katalánsko oznámila, že pozná totožnosť siedmich zo 14 osôb, ktoré zahynuli pri útokoch vozidlami v tamojších mestách Barcelona a Cambrils.

Podľa najnovšieho vyhlásenia, ktoré dnes popoludní priniesla agentúra AP, katalánske úrady identifikovali a potvrdili totožnosť siedmich zo 14 obetí štvrtkových útokov.

Medzi 13 obeťami útoku v Barcelone katalánske úrady identifikovali štyroch Španielov, dvoch Portugalcov a jedného Taliana.

Žena, ktorá zomrela v dôsledku útoku v meste Cambrils z noci na piatok, bola Španielka.

Z vyhlásení predstaviteľov iných vlád a príbuzných podľa AP vyplýva, že pri útoku v Barcelone zahynul aj ďalší taliansky občan, Američan a žena z Belgicka. Španielske médiá tiež informovali o troch usmrtených Nemcoch. Podľa vyhlásenia kanadského premiéra Justina Trudeaua je trinástou obeťou útoku v Barcelone občan Kanady, pričom ďalší štyria Kanaďania utrpeli zranenia.

Usmrtení alebo zranení boli ľudia pochádzajúci z 34 rôznych krajín.

Nezvestný chlapec z Austrálie sa našiel, je v opatere lekárov


Sedemročný Austrálčan, ktorý bol po štvrtkových útokoch v Barcelone považovaný za nezvestného, sa našiel. Ako potvrdila katalánska polícia, chlapec je hospitalizovaný v jednej z katalánskych nemocníc.

Podľa španielskych médií chlapec v skutočnosti nebol nezvestný, pretože jeho otcovi, ktorý bol v čase útoku v Sydney, španielske úrady podali správu o zranení jeho manželky i syna.

Muž si okamžite zaobstaral letenku a odcestoval zo Sydney do Barcelony. V chvate však nestihol informovať starých rodičov, ktorí medzičasom prostredníctvom sociálnych sietí požiadali o pomoc pri pátraní po svojom - údajne - nezvestnom vnukovi Julianovi.

O prípade dnes informovala aj filipínska vláda: Julian je totiž synom Filipínčanky, ktorá v posledných rokoch žila v Austrálii so svojím britským manželom. Žena so synom išli do Barcelony na svadbu blízkeho príbuzného z Filipín.

Vo štvrtok popoludní boli matka so synom na barcelonskej ulici La Rambla, keď sa tam odohrával útok, ktorého páchateľ autom vo veľkej rýchlosti vrážal do davu. V panike, ktorá vznikla, sa matka so synom rozdelili. Žena je po útoku medzi zranenými, ale jej život nie je ohrozený.

Pri útokoch v Barcelone a v letovisku Cambrils prišlo o život 14 ľudí a viac ako 100 ďalších utrpelo zranenia. Podľa úradov je najmenej jeden z páchateľov stále na úteku.

Auto, hľadané v súvislosti so štvrtkovými útokmi, sa našlo pri Barcelone


Katalánska polícia dnes neďaleko Barcelony našla biele úžitkové vozidlo značky Rénault Kangoo, ktoré si prenajal jeden z hlavných podozrivých zo štvrtkových útokov v Španielsku. S odvolaním sa policajné zdroje o tom dnes informovali televízia France 2 a spravodajský portál France Info.

V obave, že by sa auto s podozrivými mohlo z Katalánska dostať do Francúzska, naň španielske úrady ešte v piatok upozornili francúzskych kolegov a požiadali ich o súčinnosť pri pátraní a o prípadné zadržanie posádky hľadaného vozidla.

Zdroje v španielskej polícii potvrdili, že naďalej pátrajú po podozrivom 22-ročnom Maročanovi Younesovi Abouyaaqoubovi, ktorý je súčasne označovaný za zrejme jediného živého člena teroristickej bunky sídliacej v meste Ripoll na severe Katalánska.

Katalánska polícia dnes potvrdila, že pátranie sa sústreďuje na Abouyaaquouba, ktorý je podľa španielsky médií podozrivý, že bol vodcom rozbitej teroristickej bunky v Ripolle a vodičom auta, ktoré vo štvrtok na rušnej ulici La Rambla vrážalo do chodcov. O život prišlo 13 ľudí a ďalších vyše sto ich bolo zranených.
Agentúra AP dnes konštatovala, že aj keď je Abouyaaquoub stále na úteku, španielsky minister vnútra Juan Ignacio Zoido dnes vyhlásil, že teroristická bunka, ktorá pripravila štvrtkové útoky, je zlikvidovaná.
Vysvetlil, že päť členov tejto bunky polícia zastrelila po útoku v Cambrilse, štyroch ďalších zadržala a vzala do vyšetrovacej väzby a dvaja jej členovia prišli o život pri explózii, ktorá sa odohrala v stredu v meste Alcanar a súvisela s atentátmi.

Minister Zoido zdôraznil, že momentálne teroristický útok v Španielsku nehrozí.

Hovorca katalánskej polície Albert Oliva dnes podľa agentúry AP informoval, že polícia dnes uskutočnila prehliadku v deviatich bytoch v meste Ripoll, kde Abouyaaquoub a ďalší podozriví bývali.

Agentúra AP okrem toho uviedla, že španielska polícia dnes skoro ráno prehľadala dva autobusy v mestách Girona a Garrigas na severozápade Katalánska. Vo svojom tweete polícia neskôr oznámila, že pri prehliadke nenašla nič podozrivé.

Francúzska pohraničná polícia posilnila kontrolu ľudí prichádzajúcich zo Španielska, informovala AP a dodala, že zatiaľ nebola zadržaná žiadna podozrivá osoba.

V Španielsku zostáva v platnosti štvrtý stupeň teroristickej hrozby


Španielska vláda nezvýši po teroristickom útoku v Barcelone a pokuse o ďalšiu teroristickú akciu v letovisku Cambrils aktuálne platný štvrtý stupeň teroristickej hrozby na päťstupňovej škále.

Informoval o tom dnes v Madride španielsky minister vnútra Juan Ignacio Zoido.

Podľa jeho slov sa však s okamžitou platnosťou sprísňujú bezpečnostné opatrenia, o ktorých však minister nechcel uviesť podrobnosti.

Španielska vláda považuje, ako konštatoval minister vnútra, teroristickú bunku zodpovednú za udalosti ostatných dní za rozbitú.

Druhý najvyšší stupeň teroristického ohrozenia, ktorý znamená "značné riziko teroristického útoku", platí v monarchii na Pyrenejskom polostrove už dva roky.

Džihádisti z tzv. Islamského štátu sa dnes prostredníctvom webu opäť prihlásili k zodpovednosti za teroristické útoky v Španielsku. Už skôr sa tak stalo po útoku v Barcelone prostredníctvom im blízkej agentúry Amák.

Podľa novšieho vyhlásenia realizovali akcie dve skupiny bojovníkov, ktoré si vzali na mušku "križiakov".

Útoky v Katalánsku odsúdili aj moslimovia z Ripollu, kde žila časť podozrivých


Skupina asi 100 moslimov sa dnes popoludní zišla na rušnej ulici Las Ramblas v Barcelone, kde vo štvrtok došlo k teroristickému útoku s 13 obeťami na životoch.

Moslimovia sa zišli pri fontáne Fuente de Canaletas na hornom konci promenády. Svojou akciou chceli upozorniť, že "nie každý moslim je terorista" a že islam je náboženstvom mieru.

Moslimská komunita v Katalánsku sa ocitla v centre pozornosti po tom, ako sa ukázalo, že zadržaní muži podozriví v súvislosti s útokmi Barcelone a letovisku Cambrils sa prihlásili k svojmu marockému pôvodu.

Agentúra AP dnes informovala, že spomínané útoky odsúdila aj moslimská komunita v meste Ripoll na severe Katalánska, kde v uplynulých dňoch zadržali troch zo štyroch podozrivých z atentátov.

Vo vyhlásení miestnej mešity sa uvádza, že tamojšia komunita vyslovuje sústrasť rodinám obetí útokov a vyjadruje solidaritu Barcelone, Katalánsku a celého Španielska. Miestna moslimská komunita vo svojom vyhlásení zopakovala, že je aj naďalej odhodlaná viesť boj proti akejkoľvek forme terorizmu. Vyjadrila súčasne nádej, že osoby zodpovedné za útoky boli zadržané a budú čo najskôr čeliť spravodlivosti.

Agentúra AP pripomenula, že väčšina z podozrivých zo spáchania útokov v Katalánsku boli práve Maročania z mesta Ripoll.

Podozriví z útokov v Katalánsku sa radikalizovali asi pod vplyvom imám z Ripollu


Členov teroristickej bunky, ktorá je podozrivá zo spáchania štvrtkových útokov v Barcelone a letovisku Cambrils, priviedol k radikalizácii podľa všetkého bývalý imám mešity v meste Ripoll, kde väčšina podozrivých bývala.

S odvolaním sa na nemenované policajné zdroje blízke vyšetrovaniu kauzy o tom dnes informovala agentúra AP.

Katalánska polícia dnes v rámci vyšetrovania teroristických útokov prehľadala v Ripolle niekoľko bytov, medzi nimi aj bydlisko imáma Abdelbakiho Es Sattyho.

AP pritom uviedla, že Es Satty v júni tohto roku náhle ukončil svoje pôsobenie v mešite a odišiel z Ripollu.

Podľa Aliho Yassina, ktorý pôsobí vo vedení moslimskej komunity pri mešite v Ripolle, Es Satty mu svojho povedal, že chce na tri mesiace odísť do Maroka. Od tohto stretnutia ho už Yassine nevidel.

Zdroje blízke vyšetrovaniu sa domnievajú, že Es Satty zrejme prišiel o život v stredu pri explózii, ktorá zničila dom v meste Alcanar južne od Barcelony.

Polícia sa domnieva, že výbuch v Alcanare mohol nastať pri domáckej výrobe výbušnín a mohol by súvisieť so štvrtkovými útokmi v Barcelone a Cambrilse. Oba útoky boli spáchané rovnako - páchatelia autami vrážali do chodcov na pešej promenáde.

Podľa polície i vicestarostky mesta Ripoll, Marie Dolors Vilaltaovej, do oboch týchto atentátov je zapletených spolu osem ľudí z Ripollu. Všetci patria k miestnej marockej komunite, ktorej členovia sa do mesta začali sťahovať pred 20 rokmi a momentálne ich je v 11-tisícovom meste asi 700.

Miestnych ľudí situácia zaskočila - podozrivých považovali za plne integrovaných. Poukazujú na to, že hovorili plynule po katalánsky a s nikým nemali konflikt. Viacerí z opýtaných obyvateľov mesta však uviedli, že po zatvorení niekoľkých textilných tovární v okolí sa prehĺbili rozdiely medzi Kataláncami a prisťahovalcami.

Rodiny mladíkov z Ripollu, ktorí sú podozriví zo spáchania útokov v Barcelone a letovisku Cabrils, sa dnes zišli na hlavnom ripollskom námestí Placa Cívica. Matky a sestry podozrivých tam podľa agentúry AP "verejne a plačúc" vyhlásili, že nemali poňatia, čo sa deje s ich synmi a bratmi.