Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Saudskej Arábii otvorili po vyše 35 rokoch prvé kino pre verejnosť

Návštevníci čakajú na premietanie filmu 18. apríla 2018 v Rijáde. Sieť kín American Multi-Cinema (AMC) v Saudskej Arábii otvorila vôbec prvé kino pre verejnosť po viac ako 35 rokoch. AMC plánuje podľa agentúry AP v saudskoarabskom kráľovstve otvoriť do roku 2030 až do 100 kinosál. Prvá z nich bude v metropole Rijád, kde najskôr uvedú akčný film Black Panther. Foto: TASR/AP

Premietal sa americký akčný film Black Panther.

Rijád 18. apríla (TASR) - V saudskoarabskej metropole Rijád otvorili v stredu po vyše 35 rokoch prvé kino pre verejnosť. Informovala o tom agentúra DPA.

Na slávnostné otvorenie Americká sieť kín AMC, ktorá prevádzkuje aj nové kino v Rijáde, pozvala približne 500 hostí. Premietal sa americký akčný film Black Panther.

Verejnosť si bude lístky môcť zakúpiť od štvrtka, prvé premietanie pre verejnosť by sa malo uskutočniť v piatok, doplnila agentúra AP.

AMC začiatkom apríla informovala, že v saudskoarabskom kráľovstve plánuje otvoriť do roku 2030 až do 100 kinosál.



Saudskoarabské ministerstvo kultúry a informácií v decembri informovalo, že komisia pre audiovizuálne médiá začala s procesom udeľovania potrebných licencií komerčným kinám. Premietanie vo verejných kinách teraz bude povolené prvýkrát od začiatku 80. rokov, keď ich v krajine zakázali.

Opatrenie je súčasťou reformného plánu saudskoarabského kráľovstva nazvaného Vízia 2030, za ktorého spustením stojí vplyvný korunný princ. Ten sa usiluje o zlepšenie obrazu krajiny v zahraničí a o jej otvorenie pre zahraničných investorov. V rámci týchto snách bol v kráľovstve už zrušený zákaz šoférovania žien, ktorý do platnosti vstúpi v júni.

Muhammad bin Salmán je tiež vnímaný ako hlavný strojca rozsiahlej kampane proti korupcii v Saudskej Arábii, v rámci ktorej boli vlani zatknuté desiatky členov kráľovskej rodiny a štátnych predstaviteľov.